Virusul responsabil pentru hepatita B ataca ficatul. Boala care rezulta poate cauza o infectie acuta sau cronica. Cea din urma poate duce la o serie de complicatii. Unele dintre ele includ ciroza si cancerul la ficat, amandoua putand fi fatale.
Expertii medicali spun ca hepatita B este o problema globala, dar este mai raspandita in anumite parti ale planetei, cum ar fi Asia de est si Africa de sub Sahara. De asemenea exista multe cazuri in amazon, dar si in zonele sudice are Europei centrale si de est.
In zonele in care hepatita B este foarte raspandita se spune ca cea mai intalnita metoda de transmisie a bolii este prin nastere. Asta inseamna ca infectia ficatului se transmite de la mama la copil in timpul nasterii, ca un rezultat al contactului cu sangele infectat.
Cauze
Din nou, hepatita B este un virus care se ascunde in spatele acestei boli la ficat. Ce face hepatita B sa se transmita usor de la persoana la persoana este faptul ca virusul poate supravietui in afara corpului cel putin o saptamana. O persoana nevaccinata care intra in contact cu acest virus poate fi infectata.
Asa cum am mentionat mai sus, hepatita B se gaseste oriunde pe acest glob, insa este mai comuna in anumite parti. In mod natural, persoanele care se nasc si traiesc in zone in care hepatita B este considerata epidemica se expun unui mare risc. Acelasi lucru se aplica persoanelor care calatoresc in acele zone.
Iata cateva metode prin care hepatita B se poate transmite de la persoana la persoana:
– Nastere, in special daca mama este infectata cu hepatita B
– Daca locuiesti cu o persoana purtatoare a acestui virus deoarece contactul apropiat poate cauza raspandirea acestuia
– Contactul secual neprotejat de orice fel
– Contactul sexual cu parteneri diferiti sau cei care provin din zonele cu risc crescut
– Folosirea drogurilor ingectate
Simptome
Conform expertilor, unele persoane infectate cu hepatita B pot sa nu experimenteze niciun simptom. Sistemul imunitar poate elimina virusul si infectia, asa ca acea persoana poate sa nu realizeze ca a fost vreodata infectata.
Totusi, unele persoane pot experimenta aceste simptome care apar deobicei la 2-3 luni din momentul in care au fost infectati. O persoana care are hepatita B poate infecta si alte persoane fara sa aiba vreun simptom.
Iata cateva dintre ele:
– oboseala
– pierderea apetitului
– diaree
– scaun gri
– urina inchisa la culoare
– dureri si junghiuri in tot corpul
– febra mare
– ingalbenirea globului ocular si a pielii