Pentru unele femei, (bărbaţii nu sunt chiar atât de preocupaţi de greutatea lor) aceasta e reprezentată de acea greutate care îţi oferă celebrele măsuri 90-60-90. Însă acestea nu se potrivesc tuturor femeilor. Una din multele formule utilizate în determinarea greutăţii ideale ţine cont de înălţimea, vârsta şi sexul fiecărei persoane, aceasta fiind: GI = [50+ 0,75(I – 150)+ (V – 20)/4] x 0,9 – pentru femei şi GI = [50+ 0,75(I – 150)+ (V – 20)/4] x 1 – pentru bărbaţi, unde I=înălţimea în cm, V=vârsta de ani, Z=constantă.
Organismul are multiple moduri de a cheltui energia pe care noi o aducem prin nutrienţi (apă, proteine, lipide, glucide, vitamine şi săruri minerale). Acestea pot fi clasificate astfel:
– cheltuieli bazale 50-70%, sau metabolism bazal, ceea ce reprezintă tot ce consumă organismul în stare de repaus absolut. Nu vă miraţi, pentru că el lucrează chiar şi când se odihneşte. Acest metabolism bazal depinde de vârstă, sex, constituţie, sezon, factori psihologici, fiziologici şi patologici;
– cheltuieli adiţionale care sunt reprezentate de activitatea fizică (20-40%); activitatea dinamic-specifică a alimentelor, adică acea energie pe care organismul o consumă pentru digestia hranei şi, termoreglare – energia consumată pentru a ne menţine temperatura corpului aproape constantă, indiferent de cea a mediului ambiant.
– ultima categorie o reprezintă cheltuielile fiziologice particulare, cum ar fi cele din perioada de creştere, sarcină şi alăptare.
E uimitor cât poate cheltui corpul nostru din energia care îi este furnizată sub forma alimentaţiei, însă dacă aceasta este excesivă, organismul, creat pentru a-şi face rezerve pentru “vremuri grele”, va depozita tot acest surplus alimentar în ţesut adipos (ţesut format din celule pline cu grăsime).
Cheia unei siluete perfecte este să-i dai corpului tău doar atât cât are nevoie pentru activitatea pe care o depune la un anumit moment dat.