Indiferent dacă ești obișnuit cu escapadele în natură, dacă ești un aventurier de weekend și de vreme bună, sau dacă vrei să te simți ca-n filmul „Into The Wild”, ai putea da de necaz dacă nu ai în rucsac câteva obiecte esențiale. Nu uita că filmul mai sus amintit nu are un final fericit.
Pe internet circulă multe articole despre obiectele de care un bărbat are „cu adevărat nevoie” în mijlocul naturii, însă unele dintre ele vin la pachet cu un mare dezavantaj: sunt inutile. Nu vrem să pici în aceeași capcană, așa că ne-am gândit să facem o listă scurtă cu lucrurile care chiar nu ar trebui să-ți lipsească atunci când 112 nu te ajută cu nimic.
Binoclurile sunt de multe ori trecute cu vederea pe listele cu obiectele utile în mijlocul naturii. Adevărul este undeva la mijloc: poți supraviețui fără un binoclu, așa cum supraviețuiau și strămoșii noștri în pădurile patriei. Diferența dintre tine și ei este, însă, majoră: ei cunoșteau terenul, în timp ce tu te afli acolo pentru prima oară.
Un binoclu performant este foarte util la munte, când pierzi marcajul și încerci să-l descoperi fără să te epuizezi umblând haotic prin pădure în căutarea lui. În plus, binoclul te ajută să vezi de la distanță potențialele pericole. Iar dacă îți imaginezi că un binoclu este foarte scump, te înșeli amarnic. Astfel de binocluri cu focalizare reglabilă sunt ideale pentru a fi folosite în mijlocul naturii și au prețuri mult mai mici decât te-ai fi așteptat.
Există puține lucruri pe lume care să te facă să te simți mai masculin decât un cuțit de vânătoare agățat de curea sau așezat bine în rucsac, pentru a-l avea la îndemână în caz de nevoie. Un cuțit poate fi folosit în foarte multe feluri, de la autoapărare în caz de pericol la desfacerea unor conserve sau la cioplirea unui băț. Îl poți folosi atunci când îți construiești un adăpost sau când vrei să tai o sfoară. Cumpără un cuțit foarte rezistent, chiar dacă te va costa puțin mai mult decât unul „de bazar”, și poți fi sigur că-l vei putea lăsa moștenire nepoților tăi.
Dacă te rătăcești sau pur și simplu știi că nu mai ai timp să ajungi la o cabană până la lăsarea întunericului, îți dorești să-ți fi pus în rucsac câteva alimente „de supraviețuire”, precum batoane pentru energie, batoane proteice și carne uscată.
Cu toate acestea, o situație în care ai în rucsac hrana necesară pentru supraviețuire nu mai este, de fapt, o situație cu adevărat critică. Dacă rămâi, însă, fără hrană, vei fi nevoit să ți-o procuri singur. Natura este foarte darnică, însă trebuie să știi ce poți mânca fără riscul de a te otrăvi. Evident, hrana pe care o poți consuma într-o astfel de situație este departe de un meniu la un restaurant din centrul orașului, însă îți poate salva viața. Urmează exemplul lui Bear Grylls și află care sunt cele 17 momente dezgustătoare în care eroul sălbăticiei te învață să supraviețuiești și să consumi ceea ce nici o ființă umană nu ar mai trebui să mănânce în secolul XXI.
- Un rucsac de supraviețuire
Diferențele dintre un rucsac de supraviețuire și unul „de plajă” sau de „iarbă verde” sunt foarte simple. Un rucsac de aventură este impermeabil, foarte confortabil și îndeajuns de încăpător pentru a putea păstra în el toate obiectele de care ai nevoie. Rucsacurile dedicate expedițiilor montane sunt cea mai bună alegere pentru un bărbat care iubește aventura.
Nu știi niciodată când te accidentezi și când ai nevoie de o trusă de prim ajutor. În plus, pe traseul tău de drumeție în mijlocul naturii te poți întâlni cu persoane deloc pregătite pentru a face față situațiilor critice. Dacă vrei să fii salvatorul tău, dar și al celorlalți, ia cu tine în rucsac o rolă de bandaj, rivanol, spirt, aspirină, o fașă elastică, pastile pentru problemele digestive, dar și un ac și ață pentru a coase rucsacul sau un articol vestimentar dacă acestea se rup din diferite motive.
Dacă petreci câteva zile într-un camping, frânghia este inutilă. Dacă știi, însă, că vei fi nevoit să-ți construiești un adăpost, frânghia devine esențială.
Îți recomandăm să iei cu tine un cort și, evident, un sac de dormit în detrimentul prelatei. Este mult mai simplu de desfăcut și de instalat decât să construiești un adăpost cu o prelată care poate cântări chiar mai mult decât un cort de expediție. Decizia îți aparține. Dacă vrei să faci, însă, câteva selfie-uri de tip „survival”, prelata îți va aduce, cu siguranță, mult mai multe like-uri pe Facebook.
Nu știi niciodată când ai putea avea nevoie de un fluier, mai ales dacă nu știi tu însuți să fluieri foarte tare, în caz de nevoie. Spre exemplu, dacă te-ai rătăcit pe munte, iar salvamontiștii se află în căutarea ta, zgomotul unui fluier i-ar putea ajuta să te găsească mai repede. Uneori, câteva minute pot face diferența între viață și moarte.
Ia întotdeauna la tine mai multă apă decât crezi că vei avea nevoie. Unele hărți sunt neactualizate, iar tu ai putea avea surpriza să te trezești pe înserat în mijlocul pădurii, lângă albia secată a unui pârâu.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) a dezvoltat aplicația Salvamont care le oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții, precum avertismente montane, starea vremii, trasee montane practicabile, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară.
Cea mai importantă funcție a aplicației este „SOS”, care reprezintă un serviciu de localizare prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS la care te afli, despre altitudine și chiar despre starea bateriei telefonului tău.
Articol realizat impreuna cu spy-shop.ro
Foto: Creative Commons