22 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEGargară cu apă sărată – ce beneficii are

Gargară cu apă sărată – ce beneficii are

Inrolare trafic.ro

Procesul de gargară cu apă sărată poate părea un remediu simplu și banal, însă beneficiile sale pentru sănătate pot fi surprinzătoare. Descoperă această practică veche și ce efecte pozitive poate avea asupra sănătății noastre.

I. Gargară cu Apă Sărată

Înainte de a explora beneficiile, este important să înțelegem istoria și originea acestei practici. Gargară cu apă sărată este o metodă tradițională de igienă orală, care datează încă din timpurile antice. Culturile antice, precum cea egipteană și cea greacă, au fost printre primele care au înregistrat utilizarea apei sărate pentru igiena orală.

II. Cum se face Gargara cu Apă Sărată?

Procesul este simplu și accesibil oricui. Pentru a face o soluție eficientă, se amestecă o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță. Se recomandă să folosiți sare de mare, deoarece conține minerale benefice. După amestecarea sării în apă, se clătește gura și gâtul cu soluția obținută timp de aproximativ 30 de secunde, după care se scuipă.

III. Gargară cu apă sărată – ce beneficii are

 1. Combaterea Infecțiilor Gâtului:  poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii în gât, fiind eficientă în combaterea infecțiilor, precum faringita și amigdalita.
 2. Reducerea Gingivitei și a Parodontitei: Datorită proprietăților sale antibacteriene, apa sărată poate ajuta la reducerea inflamației gingiilor și poate preveni dezvoltarea gingivitei și a parodontitei.
 3. Alinarea Durerii Dentare: Pentru persoanele care suferă de dureri de dinți sau gingii,  poate oferi un ușurare temporară a durerii, datorită efectelor sale calmante.
 4. Curățarea Cavității Orale: Soluția salină poate ajuta la eliminarea resturilor alimentare și a bacteriilor din cavitatea orală, contribuind astfel la menținerea unei igiene dentare adecvate.
 5. Îmbunătățirea Respirației:  poate fi utilă în eliminarea bacteriilor care cauzează mirosurile neplăcute din cavitatea orală, contribuind astfel la o respirație proaspătă.
Citeste si:  Bea cafea ca sa traiesti mai mult

IV. Cui este indicată?

Practic, oricine poate beneficia de gargară cu apă sărată în rutina lor de igienă orală. Cu toate acestea, există anumite categorii de persoane care ar putea găsi această practică mai benefică:

 • Persoanele cu istoric de infecții gâtului sau a gingiilor.
 • Cei care suferă de dureri de dinți sau gingii.
 • Fumătorii, deoarece fumul de țigară poate crește riscul de afecțiuni dentare și infecții ale gâtului.
 • Persoanele cu respirație urât mirositoare cronică.

V. Precauții și contraindicații

Deși gargară cu apă sărată este o practică sigură pentru majoritatea oamenilor, există anumite precauții și contraindicații de luat în considerare:

 • Nu înghițiți soluția de apă sărată, deoarece poate provoca dezechilibre electrolitice în organism.
 • Evitați utilizarea excesivă a apei sărate, deoarece poate usca gura și gâtul.
 • Persoanele cu hipertensiune arterială sau alte afecțiuni medicale ar trebui să consulte un medic înainte de a începe această practică.

Gargară cu apă sărată este o practică simplă și eficientă, cu numeroase beneficii pentru sănătatea orală și generală. De la combaterea infecțiilor gâtului la îmbunătățirea respirației, această metodă tradițională de igienă orală merită să fie integrată în rutina zilnică de îngrijire a sănătății. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare precauțiile și contraindicațiile și să se consulte un medic în cazul în care apar preocupări sau condiții medicale preexistente.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: