28 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERDracula Park: visul neîmplinit al lui Dan Matei Agathon. Scandalul care zguduia...

Dracula Park: visul neîmplinit al lui Dan Matei Agathon. Scandalul care zguduia scena politică în anii 2000

Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit la vârsta de 73 de ani, anunțul fiind făcut pe Facebook de către Alin Burcea, prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT). 

„Astăzi, s-a stins din viață fostul ministru Dan Matei Agathon, pe care îl consider Unicul Ministru din ultimii 33 de ani! Am avut onoarea să lucrez 2 ani cu el și pot să vă spun că a fost un om într- adevar pasionat de această Mare Industrie a României! Odihnește-te în pace, Prietene..!”, a scris Alin Burcea pe Facebook, potrivit ObservatorNews.

Dracula Park: visul neîmplinit al lui Dan Matei Agathon

Cu ani în urmă, fostul ministru al Turismului era în centrul atenției în urma unui proiect pe care nu a mai reușit să îl ducă vreodată la bun sfârșit. De altfel, chiar el a mărturisit în trecut că regretă acest eșec al carierei sale politice.

Atunci când făcea parte din Guvernul Năstase, a inițiat poate cel mai controversat proiect turistic din ultimele decenii: Dracula Park. Totul a fost inițiat în anul 2001, dar apoi a fost pus public la zid pentru această inițiativă

„Da, e cel mai mare regret al meu. Că nu s-a întâmplat. Și știți de ce? Pentru că era prea bun. Mai devreme sau mai târziu, cineva va face acest proiect, care va aduce milioane de turiști pe an. Sigur se va construi cândva. Sunt absolut convins de asta”, declara el în exclusivitate pentru Digi24, anul trecut.

Citeste si:  Iti lingi degetele de placere! Tarta cu cascaval si legume, un preparat gustos

Chiar și după ce a ieșit la pensie, a continuat să muncească. Ba mai mult decât atât, avea chiar mai multe joburi, în pofida problemelor lui de sănătate. A fost angajat la Consiliul Economic și Social, în Consiliul de Administrație la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar a fost și conferențiar la Universitatea Tomis din Constanța.

A preferat în ultimii ani de viață să stea departe de politică, dezvăluind tot pentru Digi24 că: “De politică nu îmi e dor. Aștept să îi fie ei dor de mine”.

Ce s-a ales de proiectul lui

În anii 2000, s-a lansat o subscripție publică prin care persoanele obișnuite puteau să cumpere acțiuni în proiectul Dracula Park. Printre cei care au investit la acel moment, s-au numărat și Dan Matei Agathon, Adrian Năstase și Cosmin Gușă. Parcul tematic urma să se întindă inițial pe aproximativ 50 de hectare, în zona Sighișoarei.

Ulterior, s-a tot schimbat destinația finală, până când totul a rămas doar un proiect pe hârtie. În jur de 14.000 de persoane au pierdut atunci banii investiți, stârnindu-se un scandal public uriaș.

Tot de numele lui Dan Matei Agathon s-a legat și o altă inițiativă controversată la acea vreme, chiar dacă nu la un nivel atât de intens precum Dracula Park. Mai precis, el a inițiat și un proiect de amplasare de palmieri pe litoral.

Citeste si:  Ionela Prodan a murit

Sursă foto: Colaj Canva/Facebook Dan Matei Agathon

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: