Search for content, post, videos

„Painea ingrasa si prosteste?” Adevarul despre painea noastra cea de toate zilele

Unii dintre noi am auzit inca din copilarie zicala „painea ingrasa si prosteste”, dar cat de adevarata este si cat de multe stim, de fapt, despre principalul produs alimentar pe care-l consumam zilnic?

 

Painea neagra nu este neaparat si integrala!

 

Multe persoane considera ca painea neagra este echivalenta cu cea integrala. Painea neagra este, de fapt, „neagra” datorita melasei, un sirop gros, vascos obtinut prin rafinarea trestiei de zahar. Melasa neagra contine aproximativ 50% zahar, fiind doar bogata in potasiu si acid fosforic. Insa melasa nu face painea neagra sa fie integrala. In realitate, paine integrala contine cereala, spre exemplu graul ale caror boabe sunt macinate in proportie de 100%. Painea alba, spre exemplu, este facuta din doar o parte din bobul de grau, din invelis mai exact. practic, nu contine miezul, cel cu adevarat bogat in nutrienti. Atunci cand cumperi paine, alege painea integrala de orice forma, poate chiar cea facuta din mai multe cereale, nu te mai axa doar pe cea „neagra”.
Valoarea nutritiva a unei felii de paine

 

In primul rand, depinde de paine.

 

O felie de paine alba, care are, de regula, 25 de grame, contine 2,4 grame de fibre, 7,6 grame de proteine, 3,3 grame de lipide si 50 de grame de carbohidrati.

 

O felie de paine french toast are 10 grame de proteine, 6,5 grame de lipide, 43 de grame de carbohidrati si doar 0,6 grame de fibre.

 

O felie de paine graham contine 7,4 grame de proteine, doar 0,9 de lipide, 3 grame de fibre si aproximativ 51 de grame de carbohidrati.

 

O felie de paine neagra are 5 grame de fibre, doar 0,8 de lipide, peste 8 grame de fibre si 50 de grame de carbohidrati.

 

O felie de paine integrala contine 14 grame de proteine, 5 de lipide, 40 de carbohidrati si 6 grame de fibre.

 

In conditiile in care painea, indiferent de fel, poate varia caloric intre cel putin 250 si 400 de calorii pe suta de grame, o felie de paine de 25 de grame poate avea intre 60 de calorii si 100 de calorii.

 

Insa, presupunand ca mananci cu moderatie paine (nu mai mult de 5-6 felii subtiri pe zi), este recomandat sa o alegi pe cea integrala. Chiar daca compari eticheta cu cea neagra, spre exemplu, tot cea integrala este cea care cea mai buna compozitie nutrivita pentru sanatate.

 

Prea multa paine creste tensiunea arteriala

 

Ce inseamna mai multa paine? Orice depaseste cele 5-6 felii subtiri pe zi, chiar daca vine sub forma de covrigei, grisine sau produse de patiserie. Pana una alta, se reduce atat la faina folosita, cat si la modul de preparare. In mod evident, o gogoasa va fi intotdeauna mai nesanatoasa si mai bogata in calorii decat niste covrigei.

 

Insa, dincolo de problema caloriilor si a siluetei, painea in exces sau produsele fainoase in exces pot duce la cresterea tensiunii arteriale pentru ca au in compozitia lor sare. Asadar, pe langa carbohidrati, introduci in organism si sare.

 

5-6 felii subtiri de paine pe zi nu echivaleaza cu un aport marit de sare, dar daca mai mananci un sendvis de la un tonomat in timpul zilei, iti mai iei si un covrig, mai gusti si doua trei mini-pateuri cu care te-au servit colegii, deja ai depasit deopotriva aportul caloric si cel de sare, iar pe termen lung aceste lucru o sa se rasfranga si asupra siluetei, si asupra sanatatii.

 

<

1 comment

  • <cite itemprop="author">ics</cite>

    Si gandeste-te cati citesc articolul asta si il iau de bun….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *