22 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăDIETEDieta tibetana

Dieta tibetana

In esenta, dieta tibetana este un regim alimentar mai degraba lacto-vegetarian, care implica un consum foarte redus de carne.

Dieta tibetana dateaza inca din Evul Mediu, fiind prima oara practicata de calugarii din Tibet. Acestia si-au adaptat stilul alimentar in functie de ce crestea si se putea cultiva pe platoul aflat la mare inaltime de pe continentul asiatic. Conditiile climatice si geografice ale zonei au favorizat adoptarea unui regim alimentar bogat in fructe si legume, consumate coapte, gatite la aburi sau usor fierte, si lipsit de carne.

Desi, in zilele noastre, persoanele care aleg sa manance preparate tibetane pentru a slabi sau a se mentine, aceasta dieta reprezenta, mai degraba, un stil de viata decat un regim alimentar, caci implica si mediatie sau reculegerea sinelui.

Chiar daca nu aveti in vedere impacarea cu sinele ci doar scaderea in greutate, dieta tibetana este intr-adevar o cale buna pentru a va atinge scopul. Mai mult de atat, specialistii in nutritie sustine ca o cura de o saptamana ajuta la detoxifierea metabolismului. Puteti incepe prin a tine o saptamana dieta tibetana, iar daca simtiti aceasta este compatibila organismului si psihicul vostru, puteti extinde perioada.
Ziua 1
Micul dejun: o cana de lapte si un biscuite
Pranz: 150 de grame de mazare, fasole sau linte, 200 de grame de salata (rosii, ardei, ceapa si patrunjel), un mar sau o portocala
Cina: 250 de grame de varza alba, asezonata cu zeama de lamaie, 150 de grame din fructul preferat si un pahar de apa minerala
Ziua 2

Micul dejun: un pahar de apa minerala si un mar mare
Pranz: 250 de grame de peste fiert, 200 de grame de salata de fructe si o portocala
Cina: 250 de grame de dovlecei fierti in ulei vegetal, trei rosii, o felie de paine si un pahar de suc de tomate (proaspat stoarse)

Ziua 3

Micul dejun: un pahar de lapte si doi biscuiti
Pranz: 200 de grame de fasole fiarta si 200 de grame de salata (rosii, ceapa, castraveti, usturoi, toate asezonate cu ulei vegetal)
Cina: 200 de grame de sfecla rosie fiarta, doua mere, o portocala, o felie de paine, un pahar de suc de tomate (proaspat stoarse)

Ziua 4

Micul dejun: un pahar de apa minerala si o chifla mica
Pranz: 250 de grame de peste fiert, 200 de grame de salata de fructe facuta din fructul tau preferat, un pahar de suc de mere (proaspat stoarse)
Cina: 200 de grame de fasole verde fiarta, 200 de grame de morcovi rasi asezonati cu ulei si usturoi, o cana de ceai si un biscuite

Ziua 5

Micul dejun: un pahar de lapte si o chifla mica
Pranz: 200 de grame de salata din varza rosie, asezonata cu zeama de lamaie, un pahar de iaurt si doua mere
Cina: 200 de grame de peste fiert, 200 de grame de vinete coapte in ulei vegetal si putin morcov, o felie de paine si un pahar de apa minerala

Ziua 6

Micul dejun: un pahar de suc de mere (proaspat stoarse) si o portocala
Pranz: 200 de grame de salata de morcovi rasi asezonati cu ulei vegetal, 200 de grame de salata (rosii, ardei si ceapa) si un pahar de apa minerala
Cina: 150 de grame de branza, doi biscuiti, 100 de grame de capsune, un pahar de lapte si doua pahare de iaurt

Ziua 7

Micul dejun: un pahar de lapte si doi biscuiti
Pranz: 250 de grame de peste fiert, 250 de grame de salata de varza alba asezonata cu zeama de lamaie si un pahar de apa minerala
Cina: 200 de grame de fasole fiarta, 100 de grame de branza, 250 de grame din fructul tau preferat, un pahar de apa minerala si un pahar de suc de mere (proaspat stoarse)

Articolul precedent
Articolul următor
Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: