Dieta cu proteine presupune, in primul rand, un consum marit de alimente bogate in proteine si scazut in carbohidrati. Este o cura cu grad crescut de reusita si poate fi chiar un deliciu pentru iubitorii de carne. Insa implica si anumite riscuri!
Cat de multe proteine ai voie pe zi
Aportul caloric zilnic al unui om normal este, in proportie de 12-18%, format din proteine. Insa la un regim bazat pe alimente proteice trebuie mai mult de atat. Aportul caloric la persoanele care vor sa slabeasca astfel trebuie sa fie pana la 50% pe zi. Majoritatea proteinelor in plus provin din carne, oua si branzeturi cu continut mic de grasime. In mod normal, in dieta cu proteine sunt interzise alimente precum cereale, fructe sau legume, fapt ce poate lipsi organismul de nutrienti importanti.
Cum functioneaza dieta cu proteine
Daca reduci drastic aportul zilnic de carbohidrati, poti slabi foarte rapid, in primul rand pentru ca elimini apa din organism. Ulterior, slabitul continua prin arderea grasimii care compune tesutul adipos. Organismul, nemaiprimind carbohidrati, ataca rezervele de grasime din organism, pentru ca are nevoie de energie consum pentru a functiona. Dieta cu proteine este avantajoasa pentru ca produsele alimentare cu continut proteic ridicat ofera o senzatie prelungita de satietate, iar foamea se instaleaza mult mai greu. Pe de alta parte, in momentul in care corpul incepe sa arda direct grasimile, pot aparea durerile de cap, starea de irascibilitate, ametelile si chiar problemele renale sau palpitatiile cardiace.
Cat de sigura este dieta cu proteine
Nutritionistii si specialistii in medicina nu aproba dieta cu proteine. Asociatia Americana a Inimii nu recomanda deloc aceasta cura de slabire, pentru ca alimentele bogate in proteine au si un continut mai mare de grasimi, fapt ce duce la cresterea colesterolului in sange care, ulterior, creste riscul aparitiei infarctului miocardic. Totodata, daca nu mancam legume si fructe, lipsim organismul de fibre si de nutrienti esentiali bunei functionari. Pe de alta parte, dieta cu proteine s-a dovedit eficienta in lupta impotriva obezitatii, pentru ca mentine starea de satietate la persoanele cu foarte multe kilograme in plus, ce sunt, de regula, macinate frecvent de senzatia de foame. Varianta de mijloc a dietei cu proteine, cea mai putin periculoasa, este de preferat in locul uneia drastice. Varianta de mijloc presupune cresterea aportului proteic pe zi, reducerea celui de carbohidrati, dar nu eliminarea lui, si consumul de fructe si de legume.
Alimentele recomandate in dieta cu proteine
Atunci cand incepi aceasta cura de slabire, trebuie sa iti umpli frigiderul de surse proteice, majoritatea de origine animala. Principalele surse de proteine sunt:
Carnea de vita – gratar sau la cuptor (nu prajita in tigaie)
Carnea de pui, fara pielita – gratar sau la cuptor (nu prajita in tigaie)
Carnea de porc, dar in cantitati moderate – gatita fara ulei si fara prajeala
Peste cat mai mult – este bogat in proteine si in grasimi sanatoase. Chiar si speciile mai grase precum somonul si tonul sunt optiuni bune, pentru ca au un continut bogat de acizi grasi Omega 3, care protejeaza impotriva bolilor de inima, a artritei si chiar reduc riscul aparitiei cancerului.
Oua – desi au un continut ridicat de colesterol, un ou pe zi se poate consuma fara a ridica riscuri.
Soia – ajuta la definitvarea muschilor
Fasole – foarte bogata in proteine, dar si in fibre
Produse lactate degresate sau cu continut scazut de grasime – lapte, branza, iaurt