Femeia insarcinata care acumuleaza prea multe kilograme in timpul sarcinii este predispusa la diabet gestational sau diabet de sarcina, care poate afecta deopotriva sanatatea viitoarei mamici si a bebelusului.
Iata ce trebuie sa stie o femeie insarcinata despre diabetul de sarcina sau gestational!
1. Aproximativ 10% din sarcini sunt „insotite” de diabet gestational
Schimbarile absolut firesti sarcini predispun oricum femeia insarcinata la diabet gestational, explica Stephen Thung, medic specialist in medicina maternala de la Centrul Medical din cadrul Universitatii de Stat din Ohio (SUA). In timpul sarcinii, placenta produce anumiti hormoni in exces care, la randul lor, afecteaza capacitatea organismului de a mentine in limite normale nivelul glicemiei. Pe masura ce saptamanile de sarcina trec, nivelul de insulina produs de corpul femeii scade dreptat, generand dezechilibru in nivelul zaharului din sange. Desi, in mod normal, corpul femeii este „dotat” sa lupte in fata acestui fenomen secretand si mai mult insulina pentru a compensa deficitul, in unele cazuri femeile insarcinate pot dezvolta rezistenta la insulina, fapt care duce la cresterea nivelului glicemiei. In astfel de conditii poate aparea diabetul gestational. Din aceste motiv, monitorizarea glicemiei este esentiala in timpul sarcinii.
2. La majoritatea femeilor, simptomele diabetului de sarcini nu sunt notabile
Femeile care au ramas insarcinate dupa varsta de 25 de ani sunt predispuse la a dezvolta diabet gestational, riscul crescand semnificativ daca sunt deja supraponderale sau obeze la inceputul sarcinii sau daca acumuleaza kilograme in mod excesiv pe parcursul sarcinii. Insa, cum simptomele diabetului gestational nu sunt tocmai notabile, monitorizarea glicemiei, laolalta cu mentinerea unui regim alimentar sanatos si echilibrat sunt esentiale pentru a putea preveni si, mai cu seama, tine sub control diabetul de sarcini, in cazul aparitiei acestuia.
3. Diabetul gestational apare, de regula, in al treilea trimestru de sarcina
Cele mai multe raportari de diabet gestational sunt de la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina, cand hormonii care blocheaza activitatea insulinei cresc pana la niveluri foarte ridicate, generand astfel cea mai mare rezistenta la insulina, explica Danielle Cooper, medic ginecolog obstetrician din Shreveport, Louisiana (SUA). Din acest motiv, in jurul saptamanii 28 este esentiala efectuarea unor analize medicale amanunte.
4. Cu cat acumulezi mai multa grasime in jurul taliei, cu atat riscul aparitiei diabetului de sarcina este mai mare
Un studiu publicat recent in revista de specialitate „Diabetes” arata ca femeile care aveau deja, in primul trimestru al sarcini, un nivel ridicat de tesut adipos din zona abdominala risca sa acumuleze si mai multa grasime si, implicit, prezinta risc mare de a suferi de diabet gestational in al treilea trimestru, mai cu seama dupa saptamana cu numarul 24.
5. Diabetul gestational netratat poate afecta sanatatea bebelusului
Monitorizarea glicemiei, identificarea diabetului gestational si tratarea lui sunt esentiale atat pentru sanatatea mamei, cat si a fatului. Daca femeia insarcinata are glicemia ridicata mult timp si fatul poate avea, la randul sau, nivelul zaharului excesiv de mare in propriul corp. Asta inseamna ca atat pancreasul mamei, cat si al bebelusului din uter vor fi nevoiti sa secrete mai multa insulina pentru a controla glicemia, fapt care poate duce la probleme de sanatate dupa nastere. Spre exemplu, bebelusul se poate naste cu o greutate corporala prea mare, dar si cu hipoglicemie, probleme respiratorii, prezentand un risc crescut de moarte subita a sugarului. Totodata, pe parcurs ce creste, copilul risca sa fie supraponderal sau obez si sa sufere de diabet zaharat de tip 2.
6. Obiceiurile sanatoase ale femeii inainte de a fi insarcinata fac diferenta
Statistic, cu cat stilul de viata al femeii a fost mai sanatos inainte de a ramane insarcinata, cu atat riscul de a dezvolta diabet gestational este mai mic.
7. Diabetul gestational dispare, de regula, dupa nastere
Dupa venirea pe lume a bebelusului, rezistenta la insulina din corpul proaspetei mamici revine, de regula, la normal, motiv pentru care aceasta inceteaza sa mai sufere de diabet. Atentie, insa! Femeile care au dezvoltat in timpul sarcinii diabet gestational risca, pe masura ce inainteaza in varsta, sa sufere de diabet zaharat de tip 2.