30 noiembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăMAMICIDe ce copiii cu parinti autoritari ajung sa fie elevi cu probleme

De ce copiii cu parinti autoritari ajung sa fie elevi cu probleme

Comportamentul parintilor influenteaza in mod direct dezvoltarea copilului, de la primii ani pana tarziu in adolescenta si chiar mai departe.

Specialistii in psihologie si dezvoltare personala de la Universitatea din Vermount (SUA), coordonati de profesorul de psihologie Jamie Abaied, au descoperit ca copiii crescuti de parinti foarte stricti, care i-au educat recurgand la amenintari ce induc micutilor sentimente de vinovatie si rusine, ajung sa devina elevi cu probleme comportamentale, chiar impulsivi si agresivi in relatiile cu colegii lor.

In urma cercetarii, a fost constatat o diferenta majora de comportament intre doua grupuri de elevi evaluati de echipa coordonata de profesorul de psihologie Jamie Abaied. In timp ce un grup de elevi era predispus la actiona impulsiv, prezenta reactii drastice, se rastea, fara judecata prealabila si temeinica atunci cand era pus in fata unei situatii ce necesita decizie de luat, celalalt grup era format din tineri care actionau mai cu calm, care evaluau situatia, cantareau argumentele pro si contra, se exprimau verbal pe ton normal si abia mai apoi luau o decizie in deplina cunostinta de cauza.

Evaluand modul in care au fost crescute persoanele din cele doua grupuri, cercetatorii au constatat ca majoritatea elevilor impulsivi si agresivi au avut parte de o educatie severa, cu parinti autoritari care s-au impus prin masuri dure ce induceau copilului mic sentimente de vinovatie si rusine.

Citeste si:  Informatii despre avortul spontan. Afla daca te afli in pericol

Pe de alta parte, elevii care au gandit cu calm inainte de a lua o decizie, care au actionat mai cu cumpatat au avut parte de o educatie proactiva din partea parintilor, acestia preferand sa-i educe pe cei mici prin exemple pozitive si prin explicarea clara a lantului „actiune – consecinta”.

Exemplu de abordare in educatie copilului:

Copilul in clasa a III-a a luat „Insuficient” la un test de matematica. In timp ce un parintele autoritar isi cearta copilul spunandu-i „Si X a luat mai mult decat tine! O rusine! Treci in camera!”, parintele proactiv isi va intreba copilul ce nu a stiu la test si va relua lectia la matematica neinteleasa, incercand sa i-o explice micutului, dar si sa descopere de ce acesta nu a reusit sa retina de la ore cum se procedeaza in problematica cu pricina.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: