Cum se sărbătorește nunta de argint, de aur și de diamant la români. Se spune că pasiunea pălește în fiecare căsnicie, lăsând loc altor sentimente mai puternice: devotament, respect, încredere. Românii sărbătoresc cu precădere trei aniversări ale căsătoriei: împlinirea a 25, 50, respectiv 75 de ani.
Cuprins
Noaptea nunții este unică pentru fiecare dintre noi. Este momentul în care facem o promisiune: aceea de a ne respecta și de a ne iubi necondiționat pentru tot restul vieții. Prima nuntă este începutul și poate cea mai puțin profundă dintre toate, însă vine cu un amalgam de emoții: de la ținute domnișoare de onoare până la dorința de a ieși totul perfect, prima nuntă este începutul. Adevărata profunzime a relației vine odată cu nunta de argint, de aur și de diamant.
1. Nunta de argint:
Cu fiecare an care trece de la nuntă, românii atribuie un material fiecărui prag al căsniciei. De exemplu, după primul an de căsătorie se sărbătorește nunta de hârtie, după 5 ani se sărbătorește nunta de lemn, după 10 ani, nunta de tinichea, după 25 de ani, nunta de argint, după 50 de ani, nunta de aur, iar după 75 de ani, nunta de diamant.
Argintul reprezintă înțelepciunea și rezistența, asemenea celor doi soți, care reușesc să depășească împreună greutățile. Astfel, relația cuplului devine precum argintul: puternică și rezistentă.
Nunta de argint poate fi organizată de către soți, însă de cele mai multe ori, copiii sunt cei care pun la punct toate detaliile pentru a le face o surpriză plăcută părinților. Nunta de argint nu este la fel ca prima nuntă, ci se organizează într-un cadru mai restrâns, unde sunt invitați apropiații și familia. Poți alege un restaurant elegant sau un loc în aer liber, în funcție de preferințele cuplului. Darurile pentru cuplu trebuie să fie din argint. Poți opta pentru bijuterii din argint sau chiar pentru tacâmuri.
2. Nunta de aur
Se organizează după 50 de ani de la căsătorie și simbolizează bogăția, iubirea veșnică și căldura căminului. La fel ca în cazul nunții de argint, nunta de aur poate fi organizată într-un cadru intim sau la un restaurant. Se oferă în dar bijuterii din aur, tacâmuri din argint suflate cu aur, piese vestimentare din mătase aurie.
3. Nunta de diamant:
Diamantul este o piatră prețioasă cu cea mai mare duritate, iar semnificația numelui vine din greacă “adamas”, care înseamnă de neînvins. Căsătoria care împlinește 75 de ani este de neînvins. Dacă soții nu-și pot oferi astfel de bijuterii, este suficientă o petrecere la care pot veni copiii, nepoții și strănepoții. Pentru cuplul ajuns în această etapă, familia este cel mai de preț lucru și nu diamantul.