Cură de primăvară cu leurdă – Primăvara pădurile se umplu de un miros pătrunzător de… usturoi! Nu este vorba de culturi de usturoi în pădure, ci de o plantă ce crește spontan: leurda. Aceasta are flori ce răspândesc o aromă puternică situată undeva între ceapă, usturoi și… parfum de floare!
Cuprins
Planta este înrudită din punct de vedere botanic cu ceapa, ceapa-ciorii și usturoiul și este apreciată, printre altele, și pentru proprietățile ei curative. Mai nou, leurda a devenit foarte modernă în bucătăria bio.
Ce beneficii are consumul de leurdă?
Gurmanzii apreciază acum nu numai aroma fină de leurdă (mai delicată decât cea de usturoi), dar și proprietățile ei digestive. În plus, o cură de leurdă regenerează organismul în timpul sezonului de primăvără: lărgește și purifică vasele sangvine, mai ales cele de la picioare și din creier, stimulează activitatea hepatică și secreția biliară și este de ajutor în cazul tulburărilor gastrice și intestinale.
Leurda este detoxifiant, depurativ, curăţă bine sângele, ficatul, stomacul, intestinele. Are puternic efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracţiilor uterine.
Cură de primăvară cu leurdă este indicată în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană.
Leurda scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, previne apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei, ajută în boli ale căilor respiratorii – răceală, gripă etc.
Cură de primăvară cu leurdă are efecte benefice asupra memoriei, insomniilor, depresiei, amneziei, ameţelilor, tensiunii, anxietăţii şi este eficientă împotriva bolilor renale, elimină excesul de acid uric (în cazul celor cu gută), curăţă rinichii, vezica urinară. În plus, combate reumatismul degenerativ, bolile de piele precum eczemele, herpesul, scrofuloza, furunculi, etc.
Conține substanțe vegetale secundare care au proprietăți detoxifiante. Pentru o cură de primăvară cu leurdă, se consumă cel puțin o mână de leurdă în fiecare zi, timp de o lună.
Cum o culegem?
Cu precauție! Se culeg frunzele una câte una (se taie, nu se rup), pentru a nu se strecura și frunze de lăcrămioare (sunt toxice). Pentru a proteja plantele și pentru a permite înmulțirea lor, nu se recoltează mai mult de 1-2 frunze din fiecare plantă. De asemenea, aveți grijă să nu călcați plantele.
Ce facem cu frunzele?
E simplu: se toacă, se presară pe pâine sau se amestecă într-o cremă de brânză de vaci. Se pot prepara și supe din leurdă, sosuri de tip pesto sau se poate pregăti un amestec pentru umplut pieptul de pui ori peștele.
Cum se păstrează?
Fie la congelator, fie sub formă de tinctură: se așază frunzele tocate într-un bol și se acoperă cu alcool de 90º; se lasă la macerat 3 săptămâni, apoi se filtrează și se toarnă conținutul într-o sticlă brună. Pentru o digestie bună, se iau la fiecare masă 15-30 de picături din această tinctură.