Foliculita este o infecție la nivelul rădăcinii firului de păr și apare de regulă din cauza firelor crescute pe sub piele sau din cauza infecției cu bacterii precum Staphylococcus aureus. Foliculita se poate instala pe orice zonă a corpului acoperită de păr, însă cel mai frecvent apare în zona inghinală și pe picioare.
Cuprins
Cum arată foliculita?
Atunci când firele de păr devin inflamate provoacă creșterea unor pustule, similare coșurilor. Pustulele în sine sunt niște fire de păr care nu au crescut din cauza inflamației foliculare.
De ce apare foliculita?
Cea mai frecventă cauză este iritația apărută în urmă epilării, în special cea făcută cu aparatul pentru că firele de păr nu sunt smulse din rădăcină, ci mai degrabă se rup. De asemenea, transpirația excesivă, hainele prea strâmte, expunerea pielii la produse cosmetice prea grase și leziunile duc la apariția foliculitei.
Cum împiedici apariția foliculitei?
În primul rând, optează pentru epilarea cu ceară sau cremă. Acestea sunt mai puțin agresive cu firele de păr. În al doilea rând, acordă o atenție mărită igienei: dezinfectează cada de fiecare dată când faci baie, evită folosirea aparatelor de ras și prosoapele folosite de alte persoane.
Cum tratezi foliculita?
Dacă ai pustule mici și rare, atunci poți trata foliculita acasă păstrând zona afectată uscată și curată până la vindecare. Împotriva durerilor sau a mâncărimilor, poți aplica niște comprese cu apă caldă sau cu infuzie de mușețel, fără a sparge însă pustulele. Acestea pot răspândi infecția și pe zonele neafectate.
După aplicarea acestor comprese poți folosi un antibiotic pe bază de unguent de două ori pe zi. Dacă simptomele apar regulat în aceleași zone, durează mai mult de trei sau patru zile, atunci trebuie să consulți medicul dermatolog pentru a stabili dacă sunt provocate de o ciupercă sau o bacterie.
Dacă îți apar frecvent fire crescute pe sub piele, încearcă să te speli cu apă caldă și un săpun cu ph neutru înainte de fiecare epilare pentru a elimina bacteriile, dar mai ales pentru a deschide foliculii de păr. Este recomandat să faci și un scrub pentru piele o dată pe săptămână, însă numai dacă nu ai pustule inflamate.
Femeile care au această problemă își pot aplica cel puțin o dată pe săptămână o mască din miere de albine direct pe pielea afectată. Mierea de albine are un efect calmant, antiinflamator și hidratant.