28 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăDIETECum se ține dieta Dukan

Cum se ține dieta Dukan

Dieta Dukan a devenit populară în rândul celor care vor să slăbească după ce personalități cu renume de la nivel international au declarat că au slăbit cu aceasta dieta. Este o alta cura de slăbire care promite o scădere în greutate vizibila și semnificativa, fară înfometare.

Poarta numele celui care a conceput-o prin anii ’70, medicul francez Pierre Dukan.

A devenit cunoscuta abia în anul 2000, odată cu lansarea cărții „Dieta Dukan”. De atunci foarte multa a urmat-o și s-au declarat mulțumiți de rezultatele obținute. Iată cum se tine dieta Dukan!

Cum se tine dieta Dukan

Dieta Dukan, cea originală, are la baza un plan alimentar care restrictioneaza aportul de carbohidrați și grăsimi, în schimb permite consumul de alimente bogate în proteine.

Daca vrei să slăbești cu aceasta dieta și să menții noua greutate pe termen îndelungat, trebuie să parcurgi patru faze:

1. Faza de atac

Faza de atac se tine intre 1 și 7 zile, depinzând de cate kilograme trebuie să dai jos. Este cea mai restrictiva dintre toate fazele dietei, având scopul de a stimula și accelera scăderea în greutate. Practic, în aceasta faza vei slabi mult și rapid.

În faza de atac vă trebui să consumi doar alimente bogate în proteine, evitând acele alimente bogate în carbohidrați și grăsimi. Mănâncă carne, peste, fructe de mare, lactate degresate, oua și soia.

Alege carne cât mai slaba, iar în cazul celei de pasare o vei manca fară piele. Evita prăjelile și gătește alimentele pe grătar, la cuptor sau fierte.

Citeste si:  Dieta de primavara. Cum slabesti fara sa faci miscare. Bautura minune care taie pofta de mancare

Tot în aceasta faza mai poți să mănânci o lingura jumate de tarate de ovăz, la micul dejun. Trebuie să bei cel puțin 1,5 l de apa pe parcursul zilei. De altfel, este foarte important să faci zilnic mișcare, cel puțin 20 de minute, este suficient și daca faci o plimbare pe jos.

2. Faza de croaziera

Faza de croaziera nu are o perioada clara în care poate fi urmata. În funcție de necesitățile de slăbire ale fiecăruia, aceasta faza poate dura de la o luna și până la 12 luni. Prin urmare, depinde de tine cât o tii.

Ideea este că, în faza de croaziera, vei slabi treptat până ajungi la greutatea ideala. Spre deosebire de faza anterioara, rezultatele se vor vedea treptat, pe o perioada mai lunga de timp. Se considera că ar trebui să slăbești în jur de un kilogram în trei zile.

Faza de crozierea este puțin mai permisiva și mai diversifica planul alimentar. Vei continua să mănânci alimente bogate în proteine, însă vei putea consuma și legume neutre. Atenție, dieta nu se refera la leguminoase și amidonoase!

Vei putea să mannaci doar legume cât mai bogate în vitamine și minerale, precum: castraveți, roșii, ceapa, vânata, broccoli, spanac, fasole verde, dovlecel, ciuperci, legume cu frunze verzi, etc.

O regula foarte importanta în aceasta faza este că vă trebui să alternezi o zi în care mănânci doar alimente bogate în proteine cu o zi în care poți să acompaniezi aceste alimente cu legume.

În faza de croaziera mai poți să mănânci la micul dejun doua linguri de tarate de ovăz. În continuare vă trebui să bei multa apa și să faci zilnic mișcare, cel puțin 30 de minute.

Citeste si:  3 adevaruri surprinzatoare despre apa

3. Faza de consolidare

Faza de consolidare își propune să te ajute să menții pe termen îndelungat noua greutate pe care ai dobândit-o după ce ai parcurs primele doua faze. Practic, în aceasta faza nu mai slăbești, însă este esențială pentru a scădea riscul să te îngrași din nou după ce vei reveni la o alimentație variata.

În faza de consolidare vei putea reintroduce treptat în alimentație atât grăsimile, cât și carbohidrații. Cu toate acestea, trebuie să ai grija să nu faci excese, le poți combina cu proteinele, dar în cantități limitate.

O regula foarte importanta de respectat este aceea că o zi pe săptămână vă trebui să mănânci la fel că în faza de atac, adică doar alimente bogate în proteine. Este important să o respecți daca nu vrei să te îngrași din nou.

De altfel, ai posibilitatea să optezi pentru o masa pe săptămână când poți să mănânci absolut orice iți dorești. În faza de consolidare mai poți să mănânci la micul dejun doua linguri de tarate de ovăz. În continuare vă trebui să bei multa apa și să faci zilnic mișcare, cel puțin 25 de minute.

4. Faza de stabilizare

În faza de stabilizare nu vei mai avea restricții alimentare, însă vă trebui să pui în practica ce ai deprins din fazele anterioare, astfel încât să te hrănești sănătos și să menții greutatea ideala. Practic, vă deveni noul tău mod de a te hrăni pe tot parcursul vieții.

În continuare se recomanda că o zi din săptămână să mănânci doar alimente bogate în proteine. Mănâncă trei linguri de tarate de ovăz dimineața, bea multă apă pe parcursul zilei și fă mișcare zilnic.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: