Cușcușul se pregătește la fel de ușor precum orezul, însă utilizarea acestuia este puțin mai limitată.
Cuprins
Poți asocia aproape orice tip de carne, legume, fructe și mirodenii, însă trebuie să știi felurile în care poate fi folosit cușcușul.
Conform specialiștilor, cușcușul este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente provenite din cereale, având un indice glicemic mai mic cu 25% decât pastele, dar cu un conținut dublu de riboflabină, niacină, folați și vitamina B6. Spre deosebire de orez, o porție de cușcuș conține mai puțin de 1% grăsimi.
Cum se pregătește cușcușul
Cușcușul gătit corect trebuie să aibă boabele ușoare, afânate, dar nu lipicioase sau gumate, iar pentru a obține un astfel de cușcuș trebuie să-l aburești de două sau chiar trei ori.
Tradițional este gătit într-o oală înaltă, metalică, unde carnea și legumele se gătesc precum o tocană. Peste această oală, se pune un alt vas pentru a găti cușcușul, absorbind astfel aburii aromați din tocană. Vasul unde trebuie pus cușcușul trebuie să aibă la bază o sită pentru a permite pătrunderea aburilor aromați, însă dacă sita are găurile prea mari, se poate folosi un tifon subțire.
Înainte de a pregăti o porție de cușcuș, trebuie să identifici tipul acestuia: instant (a fost deja aburit și apoi uscat) sau tradițional.
O măsură de cușcuș instant are nevoie de 1,5 măsură de apă clocotiă și câteva cubulețe de unt, după gustul fiecăruia. Granulele se lasă la înmuiat timp de 5 minute, acoperite ermetic, apoi se poate servi ca atare sau alături de legume sau carne.
Cușcușul tradițional nu necesită acoperirea vasului pentru că aburul poate condensa pe capac, făcându-l apos și prea moale.
Cum se pregateste cuscusul cu pui
Iată o rețetă delicioasă de cușcuș și pui cu lămâie pentru 4 porții
Ingrediente: – patru bucăți de piept de pui – sucul proaspăt de la două lămâi – două linguri de ulei de măsline – o linguriță de chilli
– trei căței de usturoi, zdrobiți