Pentru a evita acumularea kilogramelor si chiar a slabi in timpul iernii trebuie sa ne adaptam regimul alimentar dupa nevoile organismului specifice sezonului rece.
Iarna este sezonul favorabil ingrasarii. De vina sunt, de regula, mancarurile traditionale de sarbatori, cu continut ridicat de grasimi si de sare, dar si lipsa activitatii fizice. Insa putem trece prin iarna fara a acumula kilograme. Mai mult, putem chiar slabi daca mancam moderat din punct de vedere cantitativ si daca ne adaptam regimul alimentar dupa nevoile organismului, specifice sezonului rece.
Iata cateva reguli si alimente care ne pot ajuta sa dam jos kilogramele in plus in timpul iernii:
Evita sa mananci supe-crema cu continut mare de sare. Opteaza pentru ciorbe si supe usoare in care pui cat mai putin sare. Mai mult, nu mai adauga sare la fiecare mare. Fiecare aliment, dar si modul de preparare specific romanesc ofera suficienta sare organismului, motiv pentru care nu ar trebui sa mai adaugam sare in mancare la masa.
Mananca iute. Iuteala din mancare, provenita adesea din ardei iute, consta de fapt in capsaicina, o substanta benefica organismului care accelereaza arderile. Asadar, daca tolerezi iutele si nu suferi de diverse probleme digestive, atunci condimenteaza-ti mancarea cu iute.
Evita carnurile grase. Iarna este sezonul sarmalelor, al carnatilor si al altor produse din porc. Incearca sa eviti pe cat posibil astfel de preparate culinare. Consuma-le doar la mesele in familie sau la prieteni, iar acasa gateste folosind carnuri slabe, asadar, pe cele care au un continut scazut de grasimi.
Bea apa. Doar pentru ca este frig afara, nu inseamna ca organismul tau are nevoie de mai putin hidratare. Ba dimpotriva, asa cum el are nevoie de apa sa-si regleze temperatura vara, si iarna organismul are nevoie de apa pentru a-si ridica temperatura corporala. Hidrateaza band apa! Evita sucurile acidulate sau plate caci acestea au un continut foarte ridicat de zahar.
Opteaza pentru un mic dejun cu ovaz. Un bol de ovaz cu iaurt sau lapte este o sursa ideala de nutrienti si fitochimicale care ofera energie o mai mare perioada, motiv pentru care nu te va pali foamea la o ora si jumatate dupa masa.
Introdu pomelo in dieta ta zilnica. Aceasta citrica este mai dulce decat grepfrutul, fiind o sursa bogata de antioxidanti, acid folic si potasiu.
Inceaca salata de nasturel. Planta din familia cruciferelor, din care face parte si binecunoscuta varza, frunzele verde inchis si usor iuti ale nasturelului sunt foarte bogate in antioxidanti, in betacaroten, in vitamina C, dar si in calciu si potasiu. O salata de nasturel este o garnitura ideala pentru un gratar de pui, dar poate fi consumata si separat.
Alege iaurtul grecesc, in loc de cel clasic. Speranta de viata a grecilor este peste cea a romanilor. Din dieta mediteraneana, despre care s-a dovedit ca are o eficienta sporita in combaterea bolilor cardiovasculare, se remarca iaurtul grecesc care are un continut de proteine mai mare decat iaurtul clasic. Astfel, ofera o senzatie de satietate mai mult timp. La diverse preparate, poti chiar inlocui maioneza sau alte sosuri albe cu iaurt grecesc, reducand continutul caloric per total, dar crescand cantitatea de nutrienti necesari organismului.
Mananca si ficat. Este o sursa destul de accesibila de proteine, fiind totodata bogat in vitamina A, B3, B12, acid folic si mai ales in fier, motiv pentru care este chiar recomandat in combaterea anemiei. Totusi, ficat poate favoriza cresterea colesterolului rau in sange, motiv pentru care este recomandat consumul moderat, acompaniat cu salate de tot felul, fara alte grasimi.
Opteaza pentru kefir. Bautura facuta din lapte fermentat, asemenea iaurtului, este bogata in vitamina B1, B2, in calciu, acid folic, magneziu si in vitamina A. Ceea ce face cu adevarat special kefiru este modul unic de fermentare, care usureaza digestia. Totodata, kefirul contine triptofan, un aminoacid esential care ajuta la relaxarea sistemului nervos.
Sfecla rosie din belsug. Aceasta este recunoscuta pentru proprietatile ei curative, fiind indicata mai ales dupa interventii chirurgicale, caci ajuta la regenerarea celulelor din sange. Sfecla rosie mai ajuta la detoxifiere, dar si la reglarea tensiunii arteriale. Este bogata in fier, caroten, in vitamina C si B (B1, B2, B3 si B6), in acid folic, in potasiu, in iod si in magneziu. Sfecla rosie poate fi mancata doar fiarta, sucul ei poate fi baut separat, dar poate fi valorificata si prin adaugarea de tarhon, spre exemplu, dar si prin transformarea ei in supa. Este un aliment nutritiv si satios care intareste imunitatea si care ajuta la “curatarea” organismului, atat prin eliminarea substantelor nocive depozitate, cat si a kilogramelor in plus.