Cum să folosești corect uleiurile de gătit. Vrei să înveți să gătești, dar tu nu știi nici măcar cum să folosești corect uleiurile de gătit? Nu-i nimic, toți am început de undeva.
Cuprins
Pentru a reuși să prepari cele mai delicioase rețete pentru cei dragi, trebuie să știi cum să folosești toate ingredientele pe care le ai în bucătărie.
Vei găsi pe rafturile bucătăriei tot felul de condimente, ingrediente și sticle cu ulei. Toate pentru a găti rețete deosebite. Pentru a da gustul potrivit și a prepara feluri de mâncare sănătoase, trebuie să știi ce combinații faci în bucătărie.
Bucătăria tradițională românească cunoaște un singur tip de ulei. Cel mai folosit ulei în preparatele românești este uleiul de floarea soarelui. Despre acest tip de ulei se spune că nu este foarte sănătos. Din acest motiv gospodinele au început să caute alternative mai calitative. Însă și acestea trebuie introdus în alimentația zilnică cu mare grijă.
De la uleiuri din fructe și legume până la uleiuri din nuci, toate se vând pe rafturile magazinelor. Însă cum facem alegerea, dacă nu cunoaștem detalii despre niciunul dintre ele?
Cum să folosești corect uleiurile de gătit. Iată câteva informații nutriționale și nu numai pentru a-ți ușura alegerea.
Uleiul de cocos
Vei găsi ulei de cocos în orice magazin. Acesta poate fi rafinat sau virgin. Uleiul de cocos virgin are o aromă specifică zilelor de vacanță. Cel rafinat este lichid și cu mai puțină aromă.
Uleiul de cocos are mai multe grăsimi saturate decât untul și conține colesterol bun, după spusele specialiștilor. Îl poți folosi în pregătirea diverselor feluri de mâncare. Este foarte potrivit pentru deserturi având o aromă specifică.
Uleiul de avocado
Acest ulei are textura untului, este verde și are aromă de avocado proaspăt tăiat. Are un conținut mare de grăsimi nesaturate fiind asemănător cu uleiul de măsline. Este un ulei delicios, versatil în bucătărie și cu foarte multe beneficii. Consumul acestuia previne probleme de sănătate, îmbunătățește vederea și oferă un gust special măncării. Poate fi adăugat în salate sau fripturi.
Uleiul de palmier
Uleiul de palmier este un ulei semisolid cu gust asemănător cu cel al morcovului și provine de la fructele proaspete de palmier. Acest ulei trebuie consumat cu limită pentru că are un conținut imens de grăsimi saturate. Cam cel mai mare conținut din toate uleiurile bune pentru gătit. Așa că pe acesta încearcă să-l folosești cât mai puțin în bucătărie.
Trebuie să știi că majoritatea restaurantelor prăjesc cartofii în acest tip de ulei. Tocmai de aceea trebuie să ai mare grijă ce și cât consumi, chiar și la restaurant.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este cel mai cunoscut ulei din câte există pe piață. Poate și cel mai folosit. Este cunoscut pentru beneficiile pe care le oferă organismului uman. Consumul de ulei de măsline previne apariția bolilor de inimă.
Studii recente arată că acest ulei este foarte benefic pentru creier și consumul adecvat poate preveni boli precum Alzheimer și demența. Poate fi introdus în salate, fripturi, dar și negătit.
Uleiul din nuci
Acest ulei se află în topul uleiurilor scumpe și rar utilizate în bucătărie. Are gust de nuci, este lichid și foarte bogat în acizi polinesaturați. Studiile au arătat că acest ulei îmbunătățește și reglează nivelul zahărului din sânge. Dacă dorești să-l folosești în bucătărie, îl poți adăuga în salate sau deserturi.