18 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăMAMICICum sa construiesti o relatie frumoasa cu micul tau scolar

Cum sa construiesti o relatie frumoasa cu micul tau scolar

Unul din cele mai grele “joburi” pe care le poate avea cineva in ziua de astazi este cel de parinte.

Cu atat mai mult cu cat traim intr-o societate ale carei cerinte profesionale sunt din ce in ce mai incompatibile cu un stil de viata conventional, care permitea odinioara mamicilor si taticilor sa dedice mai mult timp cresterii si educarii copilului.
In conditiile in care foarte putini angajati, proaspeti parinti, beneficiaza de un program flexibil, timpul alocat noului membru al familiei este insuficient si nu acopera nevoile afective ale acestuia.

Psihologii numesc relatia de dragoste care se formeaza intre parinti si copil “atasament afectiv”. Acesta nu este insa un dat si nu apare din senin, fara efort din partea parintilor. Ca orice relatie interumana, cea dintre parinte si cel mic se construieste prin timpul petrecut impreuna, timp in care parintele il angajeaza pe princhindel in activitati ludice si de invatare – jocuri, povesti, excursii etc. Atasamentul afectiv este o relatie unica si este factorul cheie in dezvoltarea emotionala, intelectuala si fizica a copilului.
Un atasament afectiv solid il invata pe cel mic cum sa se increada in tine, dar si in altii, cum sa iti comunice sentimentele pozitive si negative si, in final, cum sa isi construiasca o imagine de sine pozitiva care il va ajuta in viitor sa dezvolte relatii interumane frumoase, bazate pe empatie si intelegere.

Atasamentul afectiv deficitar duce la frustrari, lipsa increderii in sine si in ceilalti, stangacii in exprimarea sentimentelor precum si o imagine de sine negativa care va afecta felul in care copilul tau interactioneaza cu oamenii din jur.
Este important de stiut ca atat mamicile, cat si taticii au aceleasi responsabilitati afective fata de prichindei. Asta inseamna ca activitatile pot fi puse in practica atat individual, cu unul din parinti, cat si in familie, cu ambii parinti.
Pentru ca niciun copil nu vine pe lume cu un manual de intrebuintare, iata 7 strategii pe care orice parinte le poate aplica pentru a inlesni dezvoltarea unei relatii frumoase cu cel mic, potrivit parenting.com.

1. Creeaza mici ritualuri!
Lucrurile mici pe care le faci in fiecare zi pot fi transformate in activitati constante. De exemplu, canta-i prichindelului un cantecel special inainte de culcare sau fa din banala seara de vineri o seara dedicata jocurilor. Sambata poate fi ziua clatitelor ori a fursecurilor. Astfel, chiar si activitatile aparent banale pot deveni traditii familiale a caror previzibilitate ii vor da celui mic un sentiment de siguranta si apartinere, cultivandu-i acelasi timp atasamentul fata de tine.

2. Arata-ti latura comica

CONTINUAREA PE BEBELU.RO

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: