In weekendul care tocmai a luat sfarsit, am dat ceasurile cu o ora inapoi, pentru a trece la ora de iarna. Desi avem impresia ca dormin astfel mai mult, studiile arata ca schimbarea orei poate afecta calitatea somnului.
Un studiu efectuat la Centrul pentru Somn de la Universitatea Glasgow (Marea Britanie) arata ca bucuria ca dormim in plus o ora dispare rapid si ca trecerea de la ora de vara la cea de iarna poate chiar sa ne strice somnul.
Concluzia vine dupa ce cei peste 3.000 de oameni care au participat la studiu au declarat ca se simt mai putin odihniti, desi in primele zile dupa ce au dat ceasul cu o ora in urma au avut impresia ca au dormit mai mult. Potrivit Daily Mail, participantii la studiu au constat pe propria piele ca se simteau mai energici inaintea trecerii la ora oficiala de iarna, in ultimul weekend din octombrie. Desi au putut trandavi o ora in plus in pat, multi au spus ca s-au simtit chiar mai rau decat atunci cand dormeau mai putin.
Rugati sa dea o nota calitatii somnului, participantii au punctat cu 5,4 orele de somn inaindea schimbarii oriei si cu 4,5 dupa. Asadar, nu au simtit beneficiile unei ore de somn in plus.
In opinia prodesorului Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow, efectele benefice ale schimbarii orei sunt temporare, de scurta durata, trecerea la ora de iarna oferind doar un ragaz foarte limitat pentru odihna.
Mai mult de atat, odata ce se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade, procesul accelerandu-se pe parcursul iernii. De altfel, cu cat noaptea devine mai lunga, cu atat avem nevoie de mai mult somn, tindem sa ne culcam mai devreme si ne trezim greu dis de dimineata, pe intuneric. Acest fenomen bulverseaza organismul si, implicit, calitatea somnului.
O alta cercetare publicata in revista BMC Biology, la care au participat 55.000 de oameni din Europa Centrala, sustine constatarile oamenilor de stiinta din Marea Britanie, concluzionand ca ritmul cicardian al somnului nu reuseste sa se ajunsteze niciodata in totalitate.