Cum îți educi copilul să facă sport. 5 sfaturi recomandate de specialiști. Mulți părinți se plâng de faptul că, încă de la vârste fragede, copiii lor petrec prea mult timp în fața calculatorului și că nu se mai joacă afară. Spre deosebire de generațiile trecute, copiii din ziua de azi au la dispoziție o mulțime de distracții și gadgeturi cu care să-și facă de lucru, iar mișcarea devine din ce în ce mai puțin importantă pentru ei.
Cuprins
De aceea, este vital ca părinții să-și educe încă de mici copiii să facă sport. Asta îi va face nu numai să se dezvolte armonios, dar le va întări sistemul imunitar, îi va face mai rezistenți, îi va disciplina și îi va motiva. Întrebarea este cum îi facem pe copii să iubească sportul fără a le impune să-l practice. Iată câteva răspunsuri care cu siguranță îți vor fi de ajutor:
Cum îți educi copilul să facă sport. 5 sfaturi recomandate de specialiști
Vârsta este foarte importantă în această ecuație, susțin psihologii, potrivit Parents.com. Copiii își dezvoltă gusturile și preferințele încă de mici, iar observându-le comportamentul pe terenul de joacă îți poți da seama spre ce înclină. Nu e nevoie să-l dai cursuri de tenis sau de înot încă de la 3 ani, dar îl poți scoate să facă mișcare în parc într-un mod distractiv. Plimbări zilnice cu astfel de trotinete pentru copii sunt un mijloc grozav de a începe. Cel mic își dezvoltă astfel echilibrul și învață că sportul poate fi o activitate mult mai plăcută și cu mai multă adrenalină decât statul în fața televizorului sau a calculatorului. Sau puteți ieși să vă jucați împreună cu mingea, în parc, sau să vă dați cu rolele.
Un copil care practică un sport care nu îi place va găsi orice scuză pentru a lipsi de la antrenamente și nici nu va fi fericit că nu face ceea ce și-ar dori cu adevărat. Mai bine mergeți împreună la câteva antrenamente și vezi ce anume îl atrage. Sau poate îți va cere el să meargă la antrenamentele la care merg și prietenii lui. Chit că e vorba despre fotbal, tenis, atletism, karate sau dansuri sportive, își va da seama după primele sesiuni dacă vrea să continuie sau nu.
Nu îl compara cu alți copii
Competiția este de multe ori sinonima cu sportul, iar înfrângerea nu este plăcută niciodată, cu atât mai puțin pentru un copil. De aceea, trebuie să-l încurajezi, să-i spui că ești mândră de el și să-i explici că nimeni nu este perfect și că nu este neapărată nevoie să câștige fiecare competiție în care intră. Amintește-i să se concentreze doar pe propria sa performanță și să încerce să o îmbunătățească fără să se compare cu colegii lui.
Susține-l și cu prezența, nu numai moral
Asta înseamnă că ar trebui să-ți faci timp să mergi la competițiile la care participă sau la câteva antrenamente. Arată-i că îl susții și te bucuri indiferent de locul pe care iese, apoi răsfățați-vă împreună cu o înghețată, un suc și o plimbare printr-un parc. Mulți părinți merg la concursuri, așa că dacă va vedea că tu nu ești acolo, cel mic va resimți asta ca pe o dovadă că ceea ce face el nu este bine sau, mai rău, că nu-l iubești suficient.
Reține că nu e nevoie să facă sport de performanță
Când copiii arată o înclinație sau un talent spre un anumit sport, este perfect normal ca părinții lor să-și facă deja planuri pentru viitor sau să-și imagineze cum va participa la concursuri internaționale și va deveni cel mai bun. Aceste așteptări nu trebuie însă puse niciodată pe umerii copilului. Presiunea este inamicul performanței, de multe ori, așa că amintește-ți că mai important este modul în care sportul îl dezvoltă fizic și emoțional și că, la sfârșitul zilei, copilul tău trebuie să fie fericit.
Dacă îți educi copilul să facă mișcare, asta îl va ajuta nu numai fizic. El va învăța să interacționeze și să socializeze cu ceilalți copii, cu antrenorul, va învăța să fie ordonat, disciplinat, echilibrat în multe aspecte ale vieții sale.