26 ianuarie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATECum îți dai seama că ai putea avea probleme de fertilitate

Cum îți dai seama că ai putea avea probleme de fertilitate

Inrolare trafic.ro

Majoritatea femeilor își petrec primii ani din viața sexuală încercând să nu rămână gravide, pentru ca ulterior să își dea seama că a rămâne însărcinată este mai greu decât își imaginau. De fapt, conform statisticilor, aproximativ unul din opt cupluri întâmpină probleme de fertilitate, și aproximativ o treime din cazurile de infertilitate dintr-un cuplu sunt ale femeilor.

Din nefericire, cele mai multe dintre femei nu află că au probleme de concepție a unui copil până când nu primesc o evaluare oficială din partea unui medic de specialitate. Iar asta se întâmplă în general, după ce au început să încerce să rămână gravide.

Cu toate acestea, există anumite semnale pe care corpul unei femei le transmite, semnale care pot avertiza din timp de existența unor probleme de infertilitate.

Cicluri menstruale neregulate

Un ciclu menstrual neregulat este un semnal major că există probleme de concepție, conform specialiștilor în obstetrică și ginecologie.

Femeile care trebuie să-și pună probleme sunt cele care au date foarte neregulate ale ciclului menstrual sau care au întreruperi mai mari de o lună fără a fi gravide.

Cele care au cicluri regulate dar au scurgeri sanguine intermenstruale, inclusiv sângerări în timpul actului sexual ar putea suferi de probleme precum polipi, fibromi sau infecții.

Citeste si:  Sangerarile premenstruale – motiv de ingrijorare?

Dureri pelviene

Dacă experimentezi dureri în zona pelviană în timpul actului sexual, sau atunci când ai scaun, poate fi un semn al endometriozei, o boală care afectează aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârsta la care pot concepe un copil. Uneori, aceste dureri pelviene apar aleator, fără niciun motiv aparent și pot avea intensități variate de la niște crampe ușoare până la dureri ascuțite și foarte puternice.

Femeile care suferă de endometrioză sunt în general, și cele care au dureri mari în perioada ciclului menstrual.

Fire aspre de păr crescute în zone ciudate

Firele aspre de păr care cresc izolate în zona mustății, pe bărbie, gât, în zona mameloanelor sau pe burtă nu sunt doar enervante dar pot reprezenta și un sindrom al ovarelor polichistice, o problemă hormonală ce poate determina greutăți în a rămâne gravidă.

Dacă ai observat apariția acestor fire pe corpul sau fața ta, este momentul să mergi la un consult la un medic ginecolog care te va sfătui ce ai de făcut pentru a trata această afecțiune.

Scurgeri din sâni

Dacă nu ești gravidă și nu alăptezi dar observi totuși o scurgere dintr-unul sau ambii sâni, ai putea avea un nivel crescut al prolactinei, un hormon care stimulează producția de lapte în glandele mamare.

Citeste si:  Factori care afecteaza fertilitatea la femei si sansa de a duce o sarcina pana la capat

Deși poate părea ceva nepericulos, lactația în cazul femeilor care nu sunt gravide și nici nu mai alăptează poate fi un simptom de infertilitate. Nivelurile crescute de prolactină perturbă producția de ovule ceea ce face instalarea unei sarcini mai dificilă.

Bufeuri

Dacă experimentezi frecvent bufeuri, acele valuri de căldură care apar pe neașteptate în organismul tău și te fac să transpiri din abundență, chiar dacă afară sau în încăperea în care te afli nu este foarte cald, ar putea fi legate de menopauză prematură sau perimenopauză, în funcție de vârsta ta.

Deși, majoritatea femeilor ajung la menopauză în jurul vârstei de 50 ani, unele manifestă simptome mult mai devreme.

Menopauza care se instalează prea devreme este cea mai gravă problemă de fertilitate și necesită tratament imediat.

De asemenea, specialiștii avertizează că este o condiție care se poate moșteni genetic pe linie maternă, astfel că dacă mama ta a avut asemenea probleme, șansele ca și tu să experimentezi așa ceva sunt mai crescute decât în cazul celorlalte femei.

Majoritatea problemelor de infertilitate pot fi tratate cu ușurință în zilele noastre dacă sunt detectate la timp. Așa că dacă îți dorești o familie și vrei să ai copii, dar experimentezi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus nu amâna momentul unei vizite la medicul tău ginecolog și discută cu el orice lucru care ți se pare a fi în neregulă.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: