15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăSANATATEConjunctivita. Câteva sfaturi pentru combaterea ei

Conjunctivita. Câteva sfaturi pentru combaterea ei

Ochii sunt roșii, lăcrimezi, ai senzația de nisip în ochi și pleoapele sunt umflate? De vină ar putea fi conjunctivita. O afecțiu­ne ce poate fi declanșată din diferite cauze și care este contagioasă.

Trebuie să recunoaștem că mediul în care trăim nu este prea prietenos cu ochii noștri. Polenul, impuritățile din aer, produsele cosmetice, virușii, bacteriile pot cauza iritații și inflamații la nivelul ochilor. Ce trebuie să faci dacă te trezești, peste noapte, cu o conjunctivită?

Conjunctivita. Câteva sfaturi pentru combaterea ei

Simptome neplăcute

Conjunctivita este inflamația mucoasei care căptușește globii oculari și partea interioară a pleoapelor. Afecțiunea nu se manifestă cu durere propriu-zisă, dar simptomele care îi anunță prezența produc destul de mult disconfort:

♥  Pleoapele se lipesc, fenomen ce poate fi constatat în special dimineața, la trezire, din cauza secrețiilor care s-au acumulat peste noapte și apoi s-au uscat.

♥  Albul ochilor devine roșu, în special în colțuri, iar vasele sangvine devin vizibile.

♥  Secreții abundente, ce pot fi apoase ori mai dense și purulente.

♥ Apare senzația neplăcută de nisip în ochi, lăcrimare și mâncărime intensă. ♥ Pleoapele se pot umfla atât de mult încât să jeneze vederea.

♥ Sensibilitate crescută la lumină.

Conjunctivita virală

Conjunctivita virală apare cel mai adesea după răceli și infecții ale căilor respiratorii. Simptomele sunt lăcrimare excesivă, pleoape umflate și secreții clare, mai mult sau mai puțin abundente, iar ochii se înroșesc și ustură. Deseori este prezentă fotofobia (sensibilitate mărită la lumină). Inflamația simplă a țesutului conjunctiv dispare de regulă într-o săptămână, dar poate dura și 2-3 săptămâni. Medicul oftalmolog va prescrie picături antiseptice sau un unguent oftalmic.

Citeste si:  4 beneficii prezente in Aloe Vera care sunt bune pentru pielea ta

Conjunctivita bacteriană

Fereste-te sa pui mana murdara la ochi!

Este caracterizată de înroșirea intensă a ochilor, secreții abundente și purulente, care se preling de pe marginile pleoapelor pe obraji și se usucă pe gene, lipindu-le între ele. Acesta este motivul pentru care, dimineața când te trezești, îți este greu să deschizi ochii. De obicei, mai întâi se inflamează un ochi, iar apoi poate fi afectat și celălalt. Ca să previi acest lucru trebuie să fii atentă să nu atingi cu mâna sau cu batista ochiul sănătos, după ce te-ai frecat la cel bolnav. Uneori, secrețiile produse de ochi sunt extrem de sărăcăcioase: ele se adună totuși în unghiul intern al ochiului sub forma unui cocoloș purulent.

Conjunctivita alergică
Apar lăcrimare abundentă, mâncărimi, secreții clare, pleoapele sunt umflate. Aceste simptome pot fi însoțite de strănuturi repetate și secreții nazale. Alergenii responsabili de conjunctivită pot fi polenul, acarienii, părul de animale, produsele cosmetice, lentilele de contact sau chiar picăturile de ochi. Inflamația poate dura între cinci zile și două săptămâni, după care dispare.

Dar, în cazul unui contact permanent cu agenții alergeni, inflamarea conjunctivelor se poate menține cu anii, evoluând spre forma cronică.

Nu te trata singură

Când simți disconfort la ochi nu încerca să te tratezi cu remedii găsite în dulăpiorul tău cu medicamente. Utilizarea la întâmplare a picăturilor de ochi poate agrava infecția și poate duce, în final, la afectarea vederii. Cel mai bine este să te adresezi oftalmologului, încă de la primele semne de boală. El va stabili diagnosticul și îți va recomanda tratamentul adecvat, în funcție de cauzele bolii.

Citeste si:  Cum poti preveni aparitia cancerului ovarian

În cazul conjunctivitei virale îți va prescrie un colir antiseptic, iar dacă este vorba de conjunctivită bacteriană îți va recomanda un antibiotic sub formă de picături de ochi sau unguent. De obicei, sunt suficiente 5-7 zile de tratament pentru ca boala să dispară. În conjunctivita alergică este foarte important să se evite, pe cât posibil, contactul cu alergenii. Simp­tomele neplăcute ale conjunctivitei alergice pot fi ameliorate prin instilarea unui colir antihistaminic.

Indiferent de tipul conjunctivitei de care suferi, este important ca acasă să îndepărtezi, de câteva ori pe zi, secrețiile oculare cu o compresă sterilă, umezită într-un antiseptic pentru ochi. În cazul în care nu ai așa ceva, folosește ser fiziologic sau apă fiartă și răcită.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: