In perioada Sarbatorilor, aportul caloric creste semnificativ, avand in vedere deliciile culinare cu care suntem obisnuiti. Insa, unele combinatii de mancaruri care pot fi facute mai ales in preajma sarbatorilor va pot face destul de rau.
Asadar, mai ales in cazul romanilor, mesele de Craciun si Revelion si cele care-i sarbatooresc pe sfintii lunii decembrie sunt cat se poate de imbelsugate. Se consuma multa carne grasa, multe produse cu faina si totodata multe amestecuri de sosuri, uleiuri si sare. Toate aceste ingrediente ale mancarii de sarbatori, in unele combinatii, au efecte crunte asupra ficatului si sistemului digestiv.
Asadar, iata ce mancaruri sa nu combinit, de Sarbatori:
1. Nu manca sarmale cu piftie! In ciuda faptului ca aceasta combinatie de mancaruri este traditionala in unele locuri de la noi din tara, in momnetul in care mananci sarmale cu piftie corpul primeste un boom de grasimi. Aceste grasimi, provenite atat din sarmale cat si din piftie, dau peste cap tot sistemul digestiv.
2. Nu manca salata boeuf cu friptura! Salata boeuf este asezonata de obicei cu multa maioneza. Asimilarea de grasimi vegetale si animale la aceeasi masa, mai ales daca este imbelsugata, va avea un efect destul de rau asupra sistemului digestiv. Mai mult decat atat, stomacul va fi afectat puternic si va fi dat peste cap, producand prea mult suc gastric. Acest suc gastric va cauza arsuri si reflux.
3. Nu manca placinta cu carne cu placinta cu branza. Pana la urma, daca amesteci aceste doua tipuri de placinte, vei fi mancat de fapt carne cu branza. Iar acasta combinatie este criminala pentru stomacul tau.
4. Daca ai mancat copios, nu bea mult vin! Daca amesteci prea mult vin cu mancarea de Sarbatori vei avea neplacuta surpriza sa ti se faca rau si sa ai dureri crunte de abdomen. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca ficatul actioneaza mai intai asupra grasimilor din alimente si apoi asupra alcoolului consumat. Astfel, alcoolul va intra in sistemul tau si poti ajunge chiar la intoxicatii.