15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăLIFESTYLECele 5 întrebări la care oricine trebuie să-și răspundă înainte de a...

Cele 5 întrebări la care oricine trebuie să-și răspundă înainte de a face o schimbare semnificativă în carieră

Cele 5 întrebări la care oricine trebuie să-și răspundă înainte de a face o schimbare semnificativă în carieră. Dacă ai ajuns la concluzia că îți dorești altceva de la viața ta profesională înseamnă că deja ai făcut primul pas în direcția potrivită, cea care te ajută să-ți regăsești entuziasmul și energia, să te regăstești. O schimbare în carieră se face în mai mulți pași, astfel încât trecerea să fie cât mai ușoară, iar procesul de adaptare cât mai scurt și de succes.

Înainte de a pune în practică pașii necesari schimbării domeniului de activitate, trebuie să te asiguri că aceasta este alegerea corectă și că nu este vorba doar de o situație de moment. Ar putea fi vorba, de exemplu, de orașul în care lucrezi, nu de ceea ce faci. Dacă ai nevoie de locuri mai liniștite, mai boeme, în orașe mici, dar dezvoltate din punct de vedere economic, ai putea să încerci joburi în Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Craiova, Ploiești – în funcție de industria în care profesezi și de cât de bine este ea reprezentată.

Iată care sunt întrebările la care trebuie să-ți răspunzi la dileme de tipul -„o fi o nevoie temporară“,„când o fi sigur să aibă loc schimbarea?“„cum mă pregătesc pentru un nou job?“:

Cele 5 întrebări la care oricine trebuie să-și răspundă înainte de a face o schimbare semnificativă în carieră

Înainte de a lua o decizie, încearcă să îți răspunzi la câteva întrebări. Problema din viața profesională este declanșată de domeniul în care lucrezi sau de firma pentru care lucrezi? În cazul în care este vorba despre companie – șef, colegi, clienți – tranziția va fi mai ușoară. Nu este necesară o schimbare drastică în carieră, ci doar identificarea unui alt loc de munca, în același domeniu.

Nemulțumirile vin din pricina lipsei posibilității de avansare în companie? În acest caz, problema nu este cu domeniul în care îți desfășori activtatea. Frustrarile pe care le declanșează plafonarea, lipsa posibilității de a învăța ceva nou și de a-ți extinde aria de atribuții pot fi rezolvate prin promovare – fie la actualul loc de muncă (după o discuție cu superiorii), fie într-un alt loc, în aceeași industrie.

Ce dorești să realizezi prin această schimbare?

Cea mai mare provocare este cea de a identifica ce job îți dorești și a defini clar și precis situația profesională dorită care te-ar face să te consideri împlinită profesional. Un punct de pornire îl reprezintă activitățile pe care le desfășori cu o placere și eficiență ridicată. Încearcă să găsești o modalitate prin care să obții câștiguri financiare din acestea, fie ca job, fie ca proiect antreprenorial.

Citeste si:  Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Pentru a stabili cu exactitate către ce este indicat să te îndrepți, poți profita de feedback-ul celor din jur – persoanele apropiate – sau poți apela la teste de personalitate ori teste de abilități și cunoștinte. Spre exemplu, CareerTest.net îți pune la dispozitie un test de 68 de întrebări care te pot ajuta să-ți înțelegi mai bine personalitatea și să îți alegi cariera ideală. O versiune mai complexă găsești pe Aptitude-Test.com, unde ai la dispoziție 250 de întrebări gratuite grupate în: aptitudini generale, verbale, non-verbale și abilități numerice.

După ce ai stabilit că schimbarea este necesară, trebuie să identifici domeniul spre care trebuie să te îndrepți. Se poate dovedi utilă și o schimbare a orașului în care lucrezi: un job în București se poate transforma într-un loc de muncă în Timișoara, Cluj, Iași, Brașov sau alte orașe mai mici. Încearcă să nu te lași atrasă de confortul temporar, ci să privești situația în ansamblu și să te gândești la lucrurile care te pot face fericită pe termen lung. în caz contrar, riști să ajungi în aceeași situație într-un timp foarte scurt. Iata de ce trebuie să ții cont:

Care sunt abilitățile și cunoștințele tale?

Mai relevant chiar, câte din acestea sunt transferabile în noul domeniu și care îți lipsesc? Aptitudinile care îți lipsesc sunt usor de dobândit? Realist vorbind, cât timp ar trebui să dedici pentru a putea să le dobândești? Încearcă să te reprofilezi pe un job care are drept cerințe o mare parte dintre abilitățile pe care le deții deja.

Care este potențialul domeniului în care activezi și al celui spre care te gândești să te reorientezi?

Chiar dacă tu știi ce dorești să faci în viață, trebuie să te gandești și cât de eficientă ar fi o asemenea schimbare. Ține cont de faptul că există domenii care sunt în declin. Prin urmare, acesta nu ar constitui cea mai inspirată alegere pentru o reorientare profesională.

Este jobul dorit chiar asa cum ti-l imaginezi?

Dacă lucrezi într-o firmă mare, află de la colegii din alte departamente în ce constă munca lor. Nu risca sa treci prin tot procesul necesar pentru o reorientare profesională ca, în cele din urmă, să regreți alegerea făcută. Participă la evenimente de networking cu oameni din domeniul respectiv și asigură-te că deja cunoști toate părțile bune și rele ale jobului.

Citeste si:  Cum sa ai grija mai bine de hainele tale preferate

Stabilirea acestor aspecte implică realizarea unui plan de reorientare în carieră, care trebuie să conțină:

  • Justificarea alegerii facute, atât pentru tine, cât și pentru cei din jur și, în final, pentru viitorul angajator care îți va pune întrebări în legatură cu decizia ta. Ține cont de faptul că este posibil să te lovești de critici și de reticența celor din jur.
  • Identifică oportunitățile de pe piața forței de muncă prin realizarea unei cercetări din surse multiple de informare: site-uri de joburi, presa economică și opinia oamenilor care lucrează în industria respectivă pentru a caștiga o vedere de ansamblu asupra situației din piața forței de muncă. În analiza ta ține cont de doi factori principali: domeniile care angajează în prezent și competențele-cheie necesare.
  • Construieste-ți o experiență relevantă și dobandește noi abilități și competențe. Cel mai mare obstacol în procesul de tranziție către o nouă carieră este lipsa experienței relevante pentru jobul dorit. Pentru a-l depăși trebuie să treci printr-o curbă de sacrificiu în care să înveți pe cont propriu partea teoretică necesară. Pentru a câștiga experiență practică ai două opțiuni: voluntariat/stagiu de practică sau angajarea pe o poziție project-based sau part time. Pentru dobândirea de noi competențe, cea mai indicată metodă este urmarea unor cursuri de specializare.
  • Adapteaza-ți CV-ul noului domeniu. Acest lucru implică reorganizarea lui, păstrarea experienței relevante pentru noul job pentru care îți dorești să aplici – cu riscul să devină mai scurt decât te așteptai, detalierea abilităților și competențelor transferabile și mutarea accentului de pe experiența profesională pe cea academică.
  • Realizarea unei scrisori de intenție, care se poate dovedi foarte utilă în acest caz. Obiectivul scrisorii de intenție este de a-l convinge pe angajator să te contacteze pentru interviu. Trebuie să faci selecția potrivită a informațiilor pe care le incluzi și să demonstrezi în 3 fraze obiective, cu 3 argumente incontestabile, că poți face pasul spre un nou domeniu și că ești persoana potrivită pentru acest job. Aici poți include și justificarea acestei schimbări, pe scurt.
  • Pregătirea pentru interviul de angajare, care se poate dovedi mai dificil decat credeai. În primul rând, pentru că procesul de recrutare se modifică constant, iar în doilea rând pentru că ți se vor pune întrebari în legatură cu fostul job și cu decizia de a te reorienta în carieră. Fii pregatită sa le detaliezi procesul tău de pregatire profesională. Cu siguranță te vor întreba cum vei umple golurile. Arată-le ca deții deja noțiunile de bază din domeniul lor și că deja ai un plan de acțiune bine stabilit.

Aplică sfaturile de mai sus și nu lua decizii pripite. Chiar dacă procesul de adaptare poate fi dificil, încrederea în tine, în alegerile făcute și în capacitatea ta de a îmbrățisa schimbarea te vor ajuta să treci cu ușurință peste și să te concentrezi pe rezultatele pe termen lung, care nu pot fi altfel decat benefice.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: