30 noiembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăARTICOLECeara din urechi - inestetica, dar utila

Ceara din urechi – inestetica, dar utila

Ceara din urechi, cerumen, caca-pisu, fiecare ii spune cum vrea. Cu totii o producem, cei mai multi o urasc si nimeni nu isi doreste ca urechile sale sa o si arate.

Dincolo de aspectul inestetic, cerumenul are un rol foarte important in protejarea urechilor, iar obiceiurile brutale de indepartare a acesteia pot face mai mult rau decat bine.

“Betisoarele de urechi” nu ar trebui folosite pentru urechi. Este parerea unanima a ORL-istilor. In loc sa indeparteze surplusul inestetic de cerumen, acestea il imping mai adanc in ureche. Desi aspectul cerumenului poate parea respingator, este cea mai buna bariera care tine la distanta murdaria si bacteriile de urechile noastre.

Ce este, de fapt, “ceara din urechi”?

Cerumenul este o substanta secretata de glandele canalului auditiv extern, cleioasa, uleioasa, de culoare galbena, ce are rolul de a curata urechea si de a nu permite bacteriilor sa inainteze pe canalul auditiv.

Cum scapam de cerumen?

Nu trebuie! Corpul o produce in mod natural, in functie de nevoia organismului, in timpul mestecatului sau al altor miscari asemanatoare. Daca simtiti nevoia sa curatati urechea, daca vi se pare ca urechea e murdara, spalati-o cu ajutorul unei carpe moi, umezite, cu putin sapun. E suficient de adanc daca stergeti pana unde incape coltul prosopului. In farmacii exista si solutii speciale care inmoaie cerumenul si il fac mai usor de indepartat.

Citeste si:  Uleiul care face minuni asupra tenului tau

Betisoarele cu capete invelite in vata, care se comercializeaza sub denumirea generica de “betisoare de urechi”

Fara tratamente „dupa ureche”

Romanii au talentul de a se automedica, de a pune diagnostice si prescrie tratamente. In cazul unei dureri de ureche, care poate fi primul simptom al unei afectiuni locale sau o durere asociata unei infectii dentare, la nivelul sinusurilor, apar binevoitorii, care recomanda diverse “leacuri babesti”: de la picurat ulei simplu, ulei cald, ulei cu usturoi, pana la arderea de tigari sau cornete de hartie.

Daca senzatia de cald diminueaza intensitatea durerii, puteti aplica la exterior, pana ajungeti la medic, un prosop incalzit, un saculet cu sare sau samburi de cirese incalzit.

O astfel de interventie poate agrava atat durerea, cat si situatia. “Am vazut zeci de timpane sparte si urechi arse ca rezultat al acestor incercari”, precizeaza Douglas Backous, ORL-ist, directorul medical al Centrului pentru Auz din Seattle.

Pentru orice problema medicala din sfera urechilor este recomandat sa va adresati medicului de familie sau direct specialistului ORL.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: