12 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICICe tip de atasament are copilul meu?

Ce tip de atasament are copilul meu?

Inrolare trafic.ro

Cand ne referim la atasament ne referim la relatia afectiva care se formeaza intre persoanele semnificative din jurul copilului, in special mama, si copil. Atasamentul dintre copil si mama este deja format in jurul varstei de 8 luni si constituie o baza care ii permite copilului sa se deschida catre lumea inconjuratoare si sa o exploreze.
Atasamentul este ca un fel de temelie pe care copilul construieste apoi o cladire. Pe parcursul copilariei va mai dezvolta relatii de atasament si cu alte persoane semnificative pentru el: bunici, educatori, bone. Aceste relatii de atasament pot fi diferite, in functie de atitudinile adultilor.
Exista trei forme de atasament frecvent intalnite la copii:
– Atasament evitant: la plecarea persoanei de atasament copilul se manifesta prin tipete, iar la intoarcerea ei copilul o evita, o ignora. In relatiile cu ceilalti, copiii cu acest tip de atasament sunt agresivi, se simt neiubiti, cer sa li se dea atentie, isi bat joc de suferinta celorlalti.

– Atasament securizant: daca mama sau alta persoana semnificativa lasa copilul singur, acesta este trist. In momentul in care mama se reintoarce, copilul este securizat de prezenta acesteia si isi continua jocul sau comportamentele de explorare a mediului in care se afla. In relatiile cu ceilalti, acesti copii se remarca prin faptul ca sunt populari si empatici. Un atasament securizant permite copilului sa achizitioneze autonomia si competenta pe fundalul increderii in sine. In termeni practici aceasta inseamna ca daca un copil este securizat el se va adapta mai usor la noul mediu (ca de exemplu gradinita), va avea incredere ca va reusi in activitatile pe care doreste sa le realizeze si nu va dezvolta o teama de esec.

CONTINUAREA PE BEBELU.RO

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: