Consumul de fibre te ajuta sa slabesti, sa ai un colesterol scazut si scade riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi, cat si a diabetului de tip 2.
Exista doua tipuri de fibre
Adultii ar trebui sa consume zilnic intre 25 si 30 de grame de fibre dietetice din alimente (nu suplimente), dar majoritatea primesc doar 15 grame, aproximativ jumatate din cantitatea recomandata. Exista doua tipuri de fibre, solubile si insolubile si ambele joaca roluri importante in a ne ajuta sa mentinem digestia sanatoasa si sa luptam impotriva bolilor.
„Fibrele solubile se dizolva in apa si formeaza un gel, actionand ca un burete in legarea acizilor biliari bogati in colesterol, care sunt apoi eliminati ca deseuri”, spune Melissa Majumdar, senior dietetician bariatric.
Acest tip de fibre de scadere a colesterolului se gaseste in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi, orz si suplimente de fibre care utilizeaza coji de psyllium, explica ea. Fibrele insolubile, care se gasesc in tarate de grau, faina integrala de grau, nuci, fasole, cartofi si legume, cum ar fi conopida si fasole verde, se adauga in vrac in scaun si ajuta la mutarea alimentelor prin tractul digestiv.
„Fibrele insolubile ajuta la digestie, actionand ca o matura si curatand traseul nostru intestinal”, spune dieteticianul Angel Planells, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica.
Reduce colesterolul si riscul bolilor cardiovasculare
Adaugarea fibrei dietetice integrale ca parte a unei alimentatii sanatoase poate contribui la imbunatatirea nivelului de colesterol din sange si la scaderea riscului de boli de inima, accident vascular cerebral, obezitate si diabet de tip 2. Fibrele solubile sunt ceea ce scade colesterolul LDL – poate, de asemenea, reduce inflamatia in organism si reduce tensiunea arteriala, spune Planells.
„Cand fibrele solubile intra in intestinul subtire, actioneaza ca un burete si leaga colesterolul si nu-i permit sa se absoarba in organism”, spune el. Sursele bune de fibre solubile includ legume, psyllium, seminte de in, ovaz si tarate de ovaz. „Incepeti ziua cu ovaz – o modalitate excelenta de a reduce nivelul de colesterol.”
Scade riscul de diabet de tip 2
Consumul de fibre nu este bun doar pentru sanatatea inimii; Cercetarle indica faptul ca poate reduce riscul pentru diabetul de tip 2. Cand adaugam fibra in dieta noastra, corpurile noastre digera mai incet carbohidratii, ceea ce permite ca nivelul zaharului din sange sa creasca gradat, explica Planells.
„Mai degraba decat sa mananci graunte simple sau paste fainoase, care sunt absorbite rapid, deoarece zaharul este digerat rapid, alegeti boabe intregi, cum ar fi quinoa, leguminoase, ovaz sau farro, care va ofera un control mai bun asupra zaharului din sange\”.