5 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECe poti pati daca iei medicamente dupa ureche

Ce poti pati daca iei medicamente dupa ureche

Tweet

Incerci sa tratezi o problema de sanatate dar generezi altele. Automedicatia este una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac romanii cand sunt bolnavi.

1. Confuzia dintre doua medicamente cu nume similare

Se poate intampla oricui. Ori doctorul a scris reteta neinteligibila, ori operatorii au introdus datele gresit in computerul farmaciei, ori farmacistul e neatent si scoate de pe raft medicamentul gresit.

De altfel majoritatea farmaciilor isi aranjeaza medicamentele in ordine alfabetica deci nume similare sunt foarte probabil asezate unul langa celalalt.

Problema poate fi insa rezolvata extrem de simplu: atunci cand doctorul iti precsrie o reteta, roaga-l sa noteze pentru ce e medicamentul, dozajul si numele acestuia cat se poate de citet. Daca pe reteta farmacistul va citi depresie dar va confunda numele medicamentului cu unul pentru acid gastric isi va da seama imediat de confuzie si va reciti reteta.

In fine, dupa ce ai preluat medicamentele de la farmacist, verifica inca o data daca ceea ce ti-a comunicat doctorul si a trecut pe reteta corespunde cu ceea ce ai primit, in caz contrar sesizeaza farmacistul inainte de a fi prea tarziu.

2. Combinarea a doua sau mai multe medicamente care isi intensifica unul altuia efectele secundare

Orice medicament are potentiale efecte secundare neplacute. Problema poate fi insa cu atat mai mare cu cat aceste medicamente intra in combinatie cu alte pastile care le amplifica aceste efecte, felurile in care ele pot interactiona fiind extrem de variate.

Doua dintre cele mai comune dar si cele mai periculoase astfel de pastile sunt cele asociate cu tensiunea si ameteala. In cazul in care iei un medicament care are ca efect advers cresterea tensiunii arteriale si il amesteci cu un altul care are acelasi efect, rezultatele pot fi catastrofale.

In acelasi timp un medicament care are ca efect secundar ameteala poate fi periculos. Asociat insa cu unul care are acelasi efect, Rezultatul poate fi cat se poate de serios, de la simple cazaturi la fracturi sau chiar mai rau.

Cum se poate evita aceasta problema? La fel de simplu precum cea de mai sus: de fiecare data cand doctorul iti scrie o noua reteta, intreaba-l despre posibilele efecte secundare si comunica-i in acelasi timp ce fel de medicamente mai iei si ce efecte secundare au acestea.

3. Supradozajul prin combinarea a unuia sau mai multor medicamente cu aceleasi proprietati

O alta problema extrem de comuna este supradozajul ca urmare a combinarii medicamentelor. Poti lua de exemplu pilule prescrise pentru anumite dureri, anxietate si pentru somn care insa sa fie toate cu efecte sedative care in combinatie pot duce la urmari grave.

Riscul cel mai mare in acest sens apare in cazul medicamentelor considerate depresoare ale sistemului nervos central. Cum sa eviti aceasta problema? Fii cat se poate de atenta la indicatiile si contraindicatiile fiecarui medicament si cere parerea doctorului de fiecare data cand acesta iti da o noua reteta.

Fii atenta de asemenea la anumite avertismente de pe prospecte precum cele care iti spun sa nu le iei atunci cand conduci masina sau care iti spun ca te vor molesi. Toate sunt semne ca medicamentele sunt deprima sistemul nervos si nu trebuie combinate intre ele.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: