21 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECe pericole grave denota durerile de cap. Tratamente si profilaxie

Ce pericole grave denota durerile de cap. Tratamente si profilaxie

Inrolare trafic.ro

Dureri de cap pot fi numite toate durerile localizate la nivelul scalpului cu exceptia ORL acestea fiind si cateva dintre cele mai comune neplaceri resimtite de om pe parcursul vietii, fie ca sunt benigne, fie ca urmare a unei afectiuni care necesita interventia medicului sau chiar chirurgicala.

Ele se impart in doua mari categorii, durerile de cap primare si cele secundare. In acest articol vom vorbi pe scurt despre cele primare, in cealalta categorie incadrandu-se afectiunile mai grave, cu grad ridicat de risc asupra vietii.

Dureri de cap primare

Dintre cele mai comune dureri de cap care pot aparea putem aminti: durerea de cap biliara, durerea oarba, durerea ca efect advers al administrarii medicamentelor, migrena, durerea pe baza de hiper sau hipo tensiune, durerea histaminica, sau post-traumatica.

Dureri de cap cauzate de tensiune

Acest tip de dureri sunt cele mai comune si afecteaza in mare masura adolescentii si persoanele adulte, mai rar copiii. In acest timp, persoanele afectate pot resimti apasari musculare in diferite regiuni ale capului, scalpului sau gatului, zone care devin dureroase si creaza un disconfort. Aceasta apasare, presiune, nu este insa la fel de comuna precum s-ar crede, de multe ori persoanele in discutie resimtind doar durerile.

Persoanele care se plang de astfel de dureri, le descriu adeseori ca niste benzi stranse pe cap sau menghine, rezultand dureri surde care acopera de cele mai multe ori intreaga suprafata a capului. Pana ed curand, se credea ca acest tip de dureri sunt cauzate de tensiunea acumulata in scalp si muschii gatului ca urmare a stresului, depresiei sau anxietatii. Cu toate acestea, cauzele adevarate ale durerii raman o necunoscuta. Exemplele enumerate mai sus pot constitui factori dar, nimic mai mult.

Aceste dureri de cap sunt destul de comune dar, pentru a identifica cauzele care le provoaca, cea mai buna metoda ramane pastrarea unui jurnal zilnic, care sa cuprinda atat activitatile cat si regimul alimentar, dar si orele de somn.

Tratament

Dintre toate tratamentele posibile in acest caz, cele mai multe persoane considera ca si solutie optima un dus. Cald sau rece, acesta isi face efectul diferit de la om la om. O alta solutie ar fi cateva mici schimbari in stilul de viata, acestea reducand la minim recurenta durerilor, cu conditia ca jurnalul zilnic sa fi ajutat la identificarea cauzelor acestora.

Nu in ultimul rand, schimbarea regimului alimentar, poate elimina durerile de cap nedorite, alimentele recomandate fiind fructele, legumele, mineralele si fibrele. O alta cauza ar putea fi si stresul de la locul de munca, solutia salvatoare in acest caz fiind o mica discutie cu seful sau, un concediu de odihna. Daca niciuna dintre aceste solutii nu vor da rezultate, sunt sanse ca analgezicele clasice sa-si faca efectul. Dintre acestea puteti sa le alegeti pe cele mia comune precum aspirina, ibuprofenul sau tilenolul.

In cazul in care durerile de cap sunt cronice, solutia ar fi o vizita la medicul specialist, recomandare care se aplica mai ales in cazul unor depresii majore sau stari de dezechilibru emotional. Atunci cand durerile apar insa ca urmare a unei alte afectiuni sau a tratamentului administrat acesteia, odata cu vindecarea bolii situatia se va ameliora si ea, durerile disparand.

Alte tipuri de dureri de cap primare

Migrenele. Reprezinta a doua forma comuna de dureri de cap, problema care afecteaza un procent considerabil al populatiei. Migrenele afecteaza atat copiii cat si adultii, in mod egal pana la varsta pubertatii, mai mult femeile la maturitate.

Nevralgia migrenoasa. Acest tip de dureri sunt extrem de rare si afecteaza mai mult barbatii la varste cuprinse intre 28 si 30 de ani.

Durerile de cap primare ne afecteaza viata de zi cu zi. Unele persoane manifesta dureri mai usoare care trec repede, in vreme ce altele se plang de dureri profunde si indelungate. Cu toate acestea, acest tip de dureri nu pun in pericol viata deci nu trebuie sa va faceti alte griji decat cum sa le puneti capat cat mai repede.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: