Multi cred ca starea de spirit pe care o au este generata de eventimentele care au loc in jurul nostru, de cat am dormit sau de vreme.
Este doar partial adevarat. Ca sa putem sa ne stapanim cu adevarat starea de spirit, trebuie sa stim exact care sunt factorii care o pot influenta.
Muzica nu-ti imbunatateste, de fapt, starea de spirit
Muzica influenteaza starea de spirit, dar nu o imbunatateste neaparat. Un studiu recent citat de webmd.com arata ca, intr-adevar, dispozitia voluntarilor s-a imbunatatit in timp ce ascultat muzica lui Mozart, dar aceasta nu a fost cu nimic influentata cand au auzit alte arii instrumentale. Totodata, cand au ascultat melodii din coloana sonora a filmului „Lista lui Schindler”, voluntarii au devenit indispusi, chiar daca muzica nu era acompaniata de imagini din filmul despre Holocaust.
Alimente care ajuta starea de spirit
Un alt studiu recent a arata ca persoanele care consuma des ulei de masline sunt mai putin predispusi depresiei. Totodata, somonul si nucile, surse exceptionale de acizi grasi Omega 3, au proprietati care imbunatatesc dispozitia. Pe de alta parte, alimentele bogate in calorii, precum dulciurile, chiar si cele mai putin sanatoase, ajuta in perioadelede stres si de oboseala.
Sa cunosti oameni noi binedispune
O cercetare efectuata la Universitatea British Columbia a arata ca scurtele interactiuni cu persoane necunoscute tind sa imbunatateasca starea de spirit. Oamenii de stiinta sustin ca, cel mai probabil, faptul ca simtim nevoia sa impresionam persoana nou cunoscuta prin voiosie si zambet ne induce, involuntar, si noua o stare de spirit pozitiva.
Daca esti prost dispus prinzi mai usor omul cu minciuna
Cercetatorii australieni au descoperit ca oamenii sceptici sau cei care sunt usor mai prostdispusi tind sa identifice mai bine minciunile spuse de interlocutorii lor decat persoanele binedispuse. Totodata, un om vesel tinde sa aiba mai multa incredere in vorbele interlocutorului, motiv pentru care este mai vulnerabil in fata minciunilor. Asadar, indispusii sunt mai greu de indus in eroare decat cei veseli.
Starea de spirit este contagioasa
Bucuria este contagioasa si la fel si tristetea, energia pozitiva, dar si cea negativa pe care o avem putand fi preluata usor de cei in preajma carora ne aflam.
Exercitiile fizice binedispun
Efortul fizic ajuta la crearea de noi neuroni in creier si imbunatateste circulatia sangelui in organism, fapt ce duce la o mai buna irigare a creierului. Din acest motiv, procesele hormonale si chimice care au loc in creierul uman sunt inlesnite, fapt ce duce la o secretie mai mare de dopamina si serotonina, hormoni esential pentru bunastarea psihica.
Cu cat imbatranim, cu atat suntem mai senini
Mai multe studii arata ca, pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, tind sa aiba priveasca viata cu mai mult optimism. Mai mult de atat, o cercetare citata de Daily Mail arata ca la varsta de 55 de ani oamenii resimt cel mai mare nivel de implinire sufleteasca.
Lasatul de fumat influenteaza starea de spirit
Desi este adevarat ca fumatorii care s-au lasat de fumat, in prima perioada, trec prin stari mai puternice de nervozitate, un studiu efecutat la Universitatea Brown arata ca, odata ce se reusesc sa scape de viciu, starea lor de spirit se imbunatateste notabil. Totusi, daca esueaza in tentativele lor de a se lasa de tigari, sunt tot mai predispusi la stari negative.
Gradul de superstitie creste odata cu bunadispozitie
Potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate „Journal of Personality and Social Psychology”, persoanele binedispuse tind sa se increada mai mult in superstitii decat cei prostdispusi. Motivul este ca oamenii cu atitudine pozitiva sunt mai predispusi sa-si urmeze instinctul, decat cei negativisti ale caror temeri sunt amplificate de superstitii.