Beneficii ouă. Nutriționiștii recomandă consumul a două-trei ouă pe săptămână datorită conținutului de colesterol bun. Se pare că pentru copii și tineri, consumul de ouă stimulează creșterea și devoltarea acestora, de aceea nu trebuie să lipsească din meniul lor săptămânal.
Cuprins
Coaja unui ou conține calciu și este folosită în preparate care cresc aportul de calciu. De exemplu, cojile de ou proaspăt, bine spălate, se lasă la uscat, se pisează, se adaugă miere și două-trei felii de lămâie, apoi se lasă la macerat câteva săptămâni. Conținutul obținut se consumă dimineața pe stomacul gol, câte o linguriță.
Oul conține cele mai bune proteine: ouăle sunt singurele alimente care conțin proteine de clasa I, fiind folosite ca etalon pentru a compara restul alimentelor proteice. Proteinele din ouă ajută dezvoltarea osoasă și musculară, procesul de creștere și de memorie.
Previn apariția cataractei: conținutul bogat de luteină și zeaxantină ajută la menținerea sănătății ochilor.
Previn afecțiunile cardiace și ateroscleroza
Alături de alimentele bogate în acizi grași omega (precum peștele, uleiurile extravirgine, mango, avocado, nuci), ouăle completează necesarul lipidic, prevenind bolile nervoase, demența, infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale.
Previne rahitismul: datorită conținutului bogat în vitamina D, care se absoarbe ușor, ouăle pot fi introduse în dietele celor care au afecțiuni endocrinologice, osoase și nu numai.
Care sunt lucrurile mai puțin plăcute despre ouă
1. Anual sunt omorâți peste șase miliarde de pui de o zi masculi în fermele specializate în creșterea găinilor. Rasa nu este crescută pentru carne, ci pentru ouă, ceea ce înseamnă că masculii sunt inutili.
2. Găinile din fermele dedicate producției de ouă, ajung să facă 300 de ouă pe an, deși în condiții naturale, găinile n-ar depune decât 15 ouă anual. Ca toate păsările, găinile fac ouă doar pentru înmulțire.
3. Majoritatea găinilor sunt ținute în cuști atât de mici, încât nu-și pot întinde nici măcar aripile. Din cauza condițiilor stresante, acestea ajung să se omoare una pe alta sau să se atace.
4. Ca să se evite aceste atacuri, în unele ferme li se taie ciocul, care este mai sensibil decât buricul degetului unui om.
5. Într-un mediu natural, o găină poate trăi până la 15 ani, însă într-un abator, durata de viață este de 12-18 luni maxim.
În urmă cu aproximativ opt ani, un fost angajat KFC făcea declarații incredibile despre activitatea din interiorul crescătoriilor, fiind unul dintre motivele pentru care ar trebui să vă gândiți de două ori înainte dacă alegeți un pui din comerț sau unul de țară.
Iată mărturiile acestuia: