Desi avortul facut in mod intentionat nu este un „obiectiv” al niciunei femei, reprezentantele sexului frumos vazandu-se pur si simplu nevoite sa recurga la aceasta solutie in momente delicate, tot exista framantari interioare in cazul multor femei care au optat pentru avort si au ascuns acest lucru de teama de a dezamagi.
Nimeni nu e singur
Femeile care s-au vazut nevoite sa recurga la un avort pastreaza, deseori, acest „mic secret murdar” pentru ele insele de teama sa nu fie criticate sau sa nu dezamageasca persoane dragi din jurul lor. Insa fiecare femeie care se vede constransa sa apeleze la un avort trebuie sa fie constienta ca nu este niciodata singura, toate trairile ei fiind impartasite de alte femei care au recurs la aceeasi solutie nefericita, dar optima pentru un anumit moment al vietii lor.
Femeile nu vorbesc despre avort intre ele
Desi exista preconceptia ca femeile, intre prietene, vorbesc despre cele mai intime si delicate situatii sau intamplari, adevarul este ca avortul nu intra in subiectul lor de discutie. Exista parte un mic acord tacit intre femei de a nu deschide acest subiect. De altfel, ce se intampla in mintea si sufletul unei femei dupa ce a facut un avort sunt subiecte tabu in toata societatea, avortul in sine reducandu-se la o statistica facut din „cifre anonime”. Acest tip de abordare sporeste, insa, sentimentul de vinovatie pe care-l are aproape fiecare femeie care s-a vazut nevoita sa recurga la avort.
Daca femeile ar fi dispuse sa vorbeasca despre trairile lor, ar putea sa treaca peste sentimentul de vinovatie, peste teama de a dezamagi, dar si pentru sentimentul de rusine care le macina in mod secret, uneori subconstient, zi de zi dupa efectuarea avortului.
Tristetea dupa avort este naturala
Indiferent ca au un simt matern foarte dezvoltat sau nu, indiferent de varsta pe care o au, indiferent daca sunt sau nu implicate intr-o relatie serioasa sau sarcina a survenit dupa un contact sexual ocazional, orice femeie care face avort va simti tristete si chiar poate intra in depresie dupa intreruperea voluntara a sarcinii. Tristetea profunda de dupa avort este absolut fireasca, chiar daca nu apare mereu in ziua de dupa intreruperea sarcinii. Rezistenta emotionala a unei femei poate tine aceasta durere ascunsa pentru saptamani, insa la un moment dat ea iese la suprafata, putand dura si ani buni dupa avort.
„Doliul” ascuns
Spre deosebire de o despartire, de decesul cuiva drag, durerea de dupa avort este dificil de transmis pentru ca este o pierdere care nu poate fi cuantificata, vazuta fizic, si nici nu este considerata o durere valida la nivel social, neputandu-se plange in mod deschis. Astfel ca femeile care au recurs la un avort se vad nevoite sa tina un fel de „doliu ascuns” care, insa, le poate afecta toate aspectele vietii, chiar si in conditiile in care acel avort a fost cea mai „buna” solutie la momentul aparitiei sarcinii.