23 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăLIFESTYLECe înseamnă să iei pastila de a doua zi?

Ce înseamnă să iei pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi, cunoscută și sub numele de contracepție de urgență, este o opțiune disponibilă pentru femeile care doresc să prevină o sarcină nedorită după un contact sexual neprotejat sau în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat. În acest ghid complet, vom explora în detaliu ce înseamnă să iei pastila, cum acționează și ce trebuie să știi înainte de a o lua.

1. Ce este pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este un contraceptiv de urgență care conține o doză crescută de hormoni, în special de levonorgestrel sau ulipristal acetat. Acești hormoni acționează pentru a preveni sau întârzia ovulația și, în consecință, fertilizarea oului. Pastila nu este la fel de eficientă ca metodele contraceptive regulate și ar trebui utilizată numai în situații de urgență.

2. Cum funcționează pastila?

Pastila acționează în principal prin două mecanisme principale: împiedică ovulația și modifică mucoasa cervicală pentru a împiedica spermatozoizii să ajungă la ovul. În funcție de momentul ciclului menstrual în care este administrată și de momentul contactului sexual, pastila poate preveni sau întârzia ovulația, ceea ce reduce șansele de fertilizare.

Citeste si:  Mărţişorul: Origine și tradiții în Sărbătoarea românească

3. Când să iei pastila?

Pastila de a doua zi ar trebui luată cât mai curând posibil după un contact sexual neprotejat, ideal în primele 24 de ore, pentru a maximiza eficacitatea. Cu cât este luată mai devreme, cu atât este mai probabil să fie eficientă în prevenirea sarcinii. Totuși, este important să ții cont că pastila poate fi luată în termen de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, dar eficacitatea sa scade odată cu trecerea timpului.

4. Eficacitatea pastilei de a doua zi

Eficiența pastilei poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de momentul administrării în raport cu momentul ovulației, greutatea corporală a persoanei care o ia și alte medicamente sau condiții de sănătate. Cu toate acestea, studiile arată că pastila de a doua zi poate reduce riscul de sarcină cu aproximativ 75-89%, în funcție de tipul de pastilă și momentul administrării.

5. Efecte secundare și avertismente

Deși pastila este considerată sigură, pot apărea unele efecte secundare, cum ar fi greața, vărsăturile, oboseala, durerile de cap sau sângerările neregulate. De asemenea, este important să știi că pastila nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS), deci este recomandat să folosești și prezervativul pentru protecție suplimentară.

6. Consultă un specialist

Înainte de a lua pastila, este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un specialist în sănătate sexuală și reproducerii. Aceștia îți pot oferi sfaturi personalizate și informații relevante în funcție de situația ta specifică și îți pot recomanda cele mai bune opțiuni contraceptive pentru nevoile tale individuale.

Citeste si:  5 activități care te scapă de anxietate și de ce funcționează

Pastila de a doua zi este o opțiune disponibilă pentru femeile care se confruntă cu o situație de urgență și doresc să prevină o sarcină nedorită. Este important să înțelegi cum acționează, când să o iei și ce să te aștepți după administrare. Totodată, este esențial să consulți întotdeauna un specialist înainte de a lua orice tip de contracepție de urgență pentru a te asigura că iei decizia potrivită pentru sănătatea ta și nevoile tale reproductive.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: