Un studiu efectuat la Universitatea Curtin din Australia a conchis ca atat ceaiul negru cat si ceaiul verde ar putea sa reduca in mod considerabil riscul aparitiei cancerului ovarian.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1000 de femei din sudul Chinei, cu o medie de varsta de 60 de ani. Rezultatele arata ca in cazul acelor femei care au consumat ceai negru si ceai verde de la varsta de 20 de ani, riscul de a se imbolnavi de cancer ovarian a scazut semnificativ.
Se pare ca ceaiul negru si ceaiul verde au in compozitie doua substante active care sunt cat se poate de antioxidante si care lupta impotriva celulelor canceroase. Aceste substante se numesc teaflavine si tearubigine si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Mai mult decat atat, aceste substante au si proprietatea de a ucide o mare parte de celule canceroase mature.
Pe langa cele doua substante descrise mai sus, ceaiul negru are un compus foarte puternic ce are proprietatea de a ucide celulele canceroase. Acest produs se numeste EGCg si are o activitate antioxidanta de 100 de ori mai puternica decat Vitamina C si de 25 de ori mai puternica decat Vitamina E.
Astfel, cu ajutorul acestor compusi, ceaiul negru si ceaiul verde pot preveni aparitia cancerului ovarian.