8 decembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECe este depresia? Cauze, simptome si tratament. Cand si de ce se...

Ce este depresia? Cauze, simptome si tratament. Cand si de ce se instaleaza aceasta afectiune, cum o tratam

Inrolare trafic.ro

Multa lume inca se intreaba ce este depresia. Aceasta afectiune, impreuna cu anxietatea, stresul si burnout-ul, reprezinta una dintre cele mai intalnite probleme de sanatate din ziua de astazi.

O perioada indelungata a fost judecata gresit. Din pacate, sunt inca destul persoane care o considera drept un moft. Insa, depresia este o afectiune cat se poate de serioasa. Afecteaza in mod dramatic capacitatea unui individ de a functiona in limitele normale. In anumite cazuri duce chiar la tentative de suicid sau la moarte.

Citeste si: Cristina Siscanu, marturisiri despre depresie: ”Am ajuns pe fundul prapastiei si a trebuit sa aleg!”

Ce este depresia? Cauze, simptome si tratament

Din punct de vedere medical, depresia este numita depresie clinica sau depresie majora. Ea reprezinta o tulburare afectiva care este marcata de cel putin doua saptamani la rand cu o dispozitie redusa in fata situatiilor care afecteaza viata personala sau pe cea profesionala.

Adesea este insotita de stima de sine scazuta, de pierderea interesului pentru activitatile care il pasionau anterior pe individ, precum si de un nivel extrem de redus al energiei fizice si psihice.

Insa, din cauza temerilor legate de stigmatizarea sociala sau a lipsei de educatie in legatura cu aceasta afectiune, putine persoane realizeaza ca sufera de depresie.

Simptome depresie

Simptomele sunt destul de complexe si variaza in general de la persoana la alta, dar sunt si anumite caracteristici care se intalnesc la mai multi pacienti: stare de spirit proasta continua, episoade de plans din senin, senzatia de vinovatie, de neajutorare, lipsa sperantei pentru viitor, iritabilitate si tendinta de autoizolare sociala, incapacitatea de a lua decizii, anxieratea, gandurile suicidale, tendinta de autovatamare corporala, lipsa energiei fizice, schimbari bruste ale apetitului, dureri de cap, constipatie, dureri musculare, probleme de somn, dereglari ale ciclului menstrual, etc.

Citeste si:  Cea mai grava forma de migrena si cea mai simpla solutie a ei

Cauze depresie

Printre factorii de risc care duc la aparitia acestei afectiuni sunt si cauzele de mediu, genetice sau psihologice. Istoricul genetic familial este extrem de important in acest caz. Persoanele care au rude apropiate ce sufera de depresie au un risc mult mai mare sa se afle in aceeasi situatie.

Stresul cronic si expunerea prelungita la acesta poate provoca aparitia depresiei. De asemenea, traumele si abuzurile cresc riscul de a suferi de aceasta boala. Din pacate, se pare ca femeile care au depresie sunt de doua ori mai multe decat barbatii care au acelasi lucru. Riscul este mai mare in perioada menstruatiei si dupa nastere, din cauza fluctuatiilor hormonale, ne informeaza specialistii de la Regina Maria.

Si un stil de viata nesanatos, cu programul de somn haotic si alimentatia nepotrivita, lipsita de prea multi nutrienti, reprezinta inca un factor de risc. Conform specialistilor din domeniu, un consum ridicat de carbohidratii in randul femeilor este asociat cu alte simptome specifice depresiei. Include in meniul tau zilnic ingrediente precum pestele, algele, nucile sau semintele de chia.

O dieta echilibrata si variata ofera protectie impotriva depresiei. In special, acizii grasi Omega 3 prezenti in peste, alge, nuci si seminte de chia sunt utili. Cel mai adesea, depresia apare ca un rezultat al unor cumuli de factori psihologici, sociali si biologici. De asemenea, exista si cauze de natura iatrogenica. Adica apare pe fondul ingrijirii sanatatii folosind anumite medicament: contraceptive, beta-blocani, anticonvulsive, antipsihotice, agenti cardiaci, etc.

Citeste si:  Simptome ciudate care pot semnala o boala serioasa

Ce este depresia? Tratament depresie

In primul rand, acest diagnostic este dat doar de un medic de specialitate. Se poate face o examinare fizica, teste de laborator si o evaluare psihiatrica. Tratamentul pentru aceasta afectiune poate implica si medicamentele antidepresive. Dar acestea nu trebuie sa reprezinte prima optiune.

Mai mult decat atat, nici nu sunt necesare in multe dintre cazuri. Este recomandat ca pacientul cu depresie sa identifice intai cauza. Apoi trebuie sa isi modifice in bine stilul de viata, sa faca psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentala, urmand sa ia si medicamente doar in cazul in care medicul de specialitate considera ca acest lucru este necesar.

Pe langa exercitiile fizice (nu este nevoie neaparat de sala, chiar si plimbarile in natura ajuta), o alimentatie cat mai sanatoasa, somnul suficient si renuntatul la fumat au efecte benefice asupra celor care sufera de depresie.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: