Ce este anxietatea si cum poti sa o tii sub control. Statistica spune ca circa 75% din oameni experimentează acest sentiment în decursul vieții, cel puțin o dată. Ce este anxietatea și cum o poți ține sub control?
Cuprins
Simptome întâmpinate de majoritatea persoanelor
Îngrijorarea excesivă. Ai experimentat sentimentul de îngrijorare, fără un motiv clar definit legat de un context sau de o persoana? Cineva nu te sună la momentul stabilit sau nu răspunde la telefon, ori nu primești confirmare la un mesaj important, la care trebuie să ți se răspundă? Dacă da, află că acesta este un simptom al anxietății. Dacă această stare te împiedică să te concentrezi pe o chestiune curentă, atunci vorbim despre anxietate, mai ales dacă această stare se repetă, pentru situații banale, în fiecare zi.
Neliniștea. Este o stare asociată cu anxietatea care apare mai ales la adolescenți. Practic nu poți sta pe loc, nu te poți concentra, nu-ți găsești locul confortabil.
Atac de panică. Dacă senzațiile devin acute și ai sentimentul unui pericol iminet, care nu poate să fie evitat, atunci anxietatea se transformă în atac de panică. Starea este combinată cu tahicardie, respirație accelerată și o stare de disconfort psihic evident.
Tulburări de somn. Momentele de anxietate pot să apară noaptea, să te trezească din somn, sau pur și simplu să nu te lase să adormi. Incapacitatea de a avea un somn odihnitor, visele ciudate, trezirile fără motiv din timpul nopții sunt simptome ale anxietății.
Oboseala cronică. O senzație de oboseală care nu are o cazuă definită, moleșala din timpul zilei, combinată cu nopțile cu somn de calitate proastă sunt indicatori ai anxietății. O cauza este tensiunea musculată exagerată, asociată cu anxietatea, care este una din cazule acestei stări de oboseală nejustificate.
Indigestie cronică. Durerile de burtă care nu au o cauză evidentă, sentimentul că trebuie să mergi la baie și, uneori, scaune moi, sunt semnul anxietății. Stresul general pe care această stare îl provoacă se manifestă intens, la nivelul tubului digestiv. Medici numesc această stare indigestie continuă.
Cum poți tine sub control anxietatea?
Când lucrurile nu mai pot fi ținute sub control, intervenția unui medic și/sau a psihologului sunt necesare. În mod normal, mișcarea în aer liber sau exercițiile fizice făcute regulat, pot ameliora anxietatea.
În cazul adolescenților suportul familiei este cel mai important. Părintele trebuie să înțeleagă acest stres emoțional. Dialogul, garanția că peste orice complicație inerentă vieții se poate trece, confirmarea faptului că nu este singtur și că are un suport necondiționat în familie sunt utile.
Regula 3-3-3 poate fi de ajutor. Când starea de neliniște devine evidentă, ia o pauză și privește în jurul tău. Numește cu voce tare trei lucrui pe care le vezi. Concentrează-te pe sunetele pe care le auzi. Identifocă aceste sunete și sursa de unde provin. Miscă de trei ori în ce fel vrei, trei părti ale corpului. Acest truc te poate ajuta să te conecezi la realitate și să ții sentimentele anxioase sub control și chiar să le depășești.
Un alt truc bun este concentrarea pe respirație. Respirația este un proces automat, care se desfășoară fără o intervenție voluntară din partea noastră. A te concentra pe respirație este o cale bună de relaxare și diminuare rapidă a stresului. Respiră conștient folosind doar musculatura abdominală. iar starea tensionată se va ameliora. Trebui să faci asta în continuu, cel puțin câteva minute.
Este recomandată reducerea consumului de cafea și a altor excitante, o alimentatie sănătoasă, deschiderea către comunicare, gestionarea cu calm a problemelor și conflictelor, focalizarea pe o activitate plăcută (grădinărit, lucru de mână, lectură).
Aromaterapia poate să fie un factor de ajutor. Unele mirosuri sunt capabile să reducă stările d estres, inclusiv panica și momentele de anxietate. Cele mai eficiente sunt aroma de portocale sau lamâi, cea ozonată (de conifere), aroma d ementă și cea de vanilie. Încercă dacă nu mă crezi! Curăță foarte încet o portocală și concentrează-te pe aroma acesteia.