Albinele astupă crăpăturile stupilor și dăunătorii cu propolis, însă pentru sănătatea oamenilor este o adevărată comoară. Specialiștii susțin că albinele colectează propolisul de diferite culori de la alb, brun, roșu sau chiar verde și îl transportă la fel ca pe polen.
Cuprins
Sursele naturale de propolis sunt constituite din subtanțe rășinoase, provenite de regulă de pe mugurii de plante și din balsamul de polen eliberat din învelișul acestuia.
Propolisul este puțin solubil în apă, dar perfect solubil în eter și alcool, de aceea se găsește cel mai frecvent sub forma de tinctură de propolis.
Studiile cercetătorilor arată că proprietățile acestui preparat natural distruge cel puțin 21 de bacterii, nouă specii de ciuperci parazite și în jur de 30 de tipuri de virusuri. Acest lucru face din propolis un adevărat medicament antiinfecțios natural.
Proprietățile sale terapeutice nu se opresc aici, fiind eficient în cel puțin 200 de afecțiuni. Felul în care albinele știu să dozeze acest medicament atât de util oamenilor este încă un mister, însă un lucru este cert: primăvara, albinele ne pun la dispoziție un adevărat elixir de sănătate.
Propolisul se găsește fie în stare brută, sub forma unor bulgărași maronii, fie sub formă lichidă, ca tinctură alcoolizată. Atunci când cumpărați propolis în stare brută, acesta trebuie să fie cât mai mat și să aibă un miros dulce-amărui, dar foarte puternic. Propolisul lucios are prea multă ceară și prin urmare, beneficiile sale sunt scăzute.
Care sunt afecțiunile pe care le poți trata cu propolis?
1. Infecțiile gripale: persoanele care iau 50 de picături de tinctură de propolis de 3-4 ori pe zi se vindecă mai repede cu 40% față de persoanele care nu fac niciun tratament.
2. Bronșite și secreții abundente: pentru că este considerat un antibiotic natural, care inhibă dezvoltarea bacteriilor, propolisul ameliorează rapid bolile respiratorii cu secreții abundente, precum și bronșitele.
3. Constipație sau infecții intestinale: dacă suferi de balonare, constipație sau diaree, o linguriță de miere combinată cu tinctură de propolis administrată dimineața pe stomacul gol, poate elimina toate aceste simptome deranjante.
Astenia de primăvară sau depresie
propolisul în stare brută ajută la echilibrarea nivelului hormonal, tratează astenia de primăvară și împiedică degradarea vitaminelor esențiale pentru organism, precum vitamina C.
5. Hipertensiune: consumul zilnic de propolis previne hipertensiunea și tulburările de ritm cardiac. De asemenea, reduce cantitatea de colesterol din sânge și reface elasticitatea vaselor de sânge.
6. Boli de piele: propolisul poate fi folosit și ca tratament extern, astfel încât dacă suferi de herpes, poți aplica pe zona afectată tinctură de 2-3 ori pe zi. Pentru arsurile ușoare sau acnee se recomandă aplicarea unui unguent din propolis și tătăneasă de 2 ori pe zi, după ce ai curățat pielea cu apă călduță.
TIPS: Dacă ești alergic la propolis, poți înlocui acest produs cu mugurii de plop și tinctură din muguri de plop. Au aceleași efecte asupra organismului uman, însă este mai ușor de tolerat de persoanele alergice.