Perioada de maxima fertilitate a femeilor este între 20 si 25 de ani, apoi sansele de a concepe in mod natural scad, iar dupa varsta de 35 de ani fertilitatea femeii scade in mod vertiginos.
Printre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine se numara:
Dereglarile hormonale
Endometrioza
Defecte anatomice ale organelor de reproducere
Fibromul uterin
Una dintre cele mai comune cauze de infertilitate feminina o reprezinta anomaliile hormonale, care au ca rezultat perturbarea cursul ovulatiei. Aceasta cauza se aplica la aproximativ 30% din cazurile de infertilitate de sex feminin. Tulburarile de ovulatie includ incapacitatea foliculului ovarian de a se rupe si de a elibera ovulul sau eliberarea anormala a unui ovul din folicul în timpul ovulatiei.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventa tulburare hormonala in randul femeilor de varsta fertila. Cauza acesteia este un exces de hormoni masculini (androgeni) în corpul femeii. Sub influenta androgenilor, urmata de moartea foliculului cu ovocitul, se formeaza chisturile. Dupa ani acest lucru duce la formarea ovarului care contine o multime de foliculi mici, iar ovulatia femeii este perturbata.
Un factor major de limitare a fertilitatii este endometrioza. Aceasta este o afectiune in care endometrul este prezent în alte locuri din organism: organele abdominale peritoneale (ovar, intestin, vezica urinara), si chiar în plamani, orofaringe sau în ochi. Unii spun ca endometrioza poate fi oriunde – cu exceptia parului si unghiilor. Din pacate, aceste focare reactioneaza la modificarile hormonale ciclice, produc sangerare si inflamatie.
Simptomele includ dureri abdominale cronice si in abdomenul inferior, menstruatie dureroasa si foarte abundenta, dureri in timpul actului sexual, spotting între menstre. Pot aparea dureri în sacrum, durere la urinare si în timpul unui examen ginecologic. Boala poate fi, de asemenea, însotita de balonare, constipatie, diaree si oboseala.