1 decembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATEDemontarea miturilor despre câte ore trebuie să dormim: adevărul despre calitatea somnului

Demontarea miturilor despre câte ore trebuie să dormim: adevărul despre calitatea somnului

Somnul este esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Cu toate acestea, există o mulțime de mituri și informații greșite în jurul cantității de somn de care avem nevoie.

În acest articol, vom demonta câteva dintre aceste mituri și vom afla adevărul despre câte ore trebuie să dormim pentru a ne menține sănătoși și odihniți.

Mitul 1: Trebuie să dormim 8 ore pe noapte

Unul dintre cele mai răspândite mituri este că avem nevoie de exact 8 ore de somn în fiecare noapte. În realitate, cantitatea optimă de somn variază de la persoană la persoană. Unii adulți se simt energizați și odihniți cu doar 6-7 ore de somn, în timp ce alții pot avea nevoie de 9 ore sau mai mult.

Mitul 2: Somnul înainte de miezul nopții este reparator

Nu contează atât de mult ora la care adormi, ci calitatea somnului pe care o ai. Programul fiecăruia poate fi diferit din cauza responsabilităților și stilului de viață. Important este să ai un ritm regulat de somn și să acorzi atenție somnului profund și odihnitor, indiferent de momentul în care te odihnești.

Citeste si:  Lucruri pe care adolescentele ar trebui sa le stie despre pubertate

Mitul 3: Putem recupera somnul pierdut în weekend

Chiar dacă poți simți că te odihnești mai mult în weekend pentru a recupera somnul pierdut în timpul săptămânii, acest lucru nu compensează complet deficitul de somn. Calitatea somnului și ritmul regulat de somn au un impact semnificativ asupra sănătății noastre, iar recuperarea completă a somnului poate fi dificilă.

Mitul 4: Somnul ușor este mai bun decât somnul profund

Calitatea somnului este mult mai importantă decât cantitatea de timp petrecut în pat. Somnul profund, în care corpul are ocazia să se regenereze și să se refacă, este esențial pentru sănătatea fizică și mentală. De fapt, somnul profund poate fi mai odihnitor decât un somn ușor și agitat.

Mitul 5: Somnul de după-amiază este dăunător

Un scurt somn de după-amiază, numit și siesta, poate avea beneficii semnificative asupra stării de bine și performanțelor cognitive. O siesta de 20-30 de minute poate îmbunătăți atenția, concentrarea și starea de spirit. Cu toate acestea, somnul de după-amiază prea lung sau înainte de culcare poate afecta calitatea somnului de noapte.

Mitul 6: Cu Cât Dormim Mai Mult, Cu Atât Suntem Mai Odihniți

Dormitul prea mult poate avea efecte negative asupra stării tale de sănătate. Supradoza de somn poate provoca senzații de letargie, confuzie și poate afecta ritmul circadian al corpului. De asemenea, supradoza de somn poate fi asociată cu riscul crescut de obezitate și tulburări metabolice.

Citeste si:  Cum sa scapi de durerile articulatiilor! Secretul, dezvaluit de Kinga Sebestyen

Mitul 7: Somnul profund este cel mai important

Deși somnul profund este esențial, somnul REM (Rapid Eye Movement) este, de asemenea, crucial pentru sănătatea noastră. Faza REM este asociată cu visarea și procesarea informațiilor. Ciclurile complete de somn, care includ atât somnul profund, cât și faza REM, sunt esențiale pentru o odihnă completă.

Mitul 8: Somnul neregulat nu are impact asupra sănătății

Un ritm neregulat de somn poate afecta ritmul circadian al corpului, ceea ce poate conduce la insomnii și dificultăți în reglarea stării de veghe și somn. Programul neregulat de somn poate afecta sănătatea metabolică, imunitatea și starea mentală.

În concluzie, cantitatea optimă de somn variază în funcție de individ și de nevoile sale specifice. Calitatea somnului, ritmul regulat de somn și respectarea nevoilor individuale sunt cheia pentru o odihnă sănătoasă și odihnitoare. În loc să te concentrezi doar pe numărul de ore petrecute în pat, asigură-te că ai un mediu de somn confortabil, eviți stimulanții înainte de culcare și acorzi importanță calității somnului tău.

 

Credit foto: freepik.com

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: