8 decembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECat de sanatos este dormitorul tau si ce fel te afecteaza in...

Cat de sanatos este dormitorul tau si ce fel te afecteaza in viata

Inrolare trafic.ro

Modul in care dormim noapte este influentat de curatenia si aranjamentul dormitorului, factori care ne afecteaza si nivelul de stres de zi cu zi, precum si viata sexuala si starea de sanatatea.

 

Principalele pericole din dormitor sunt acarienii, ciupercile si mucegaiul. In functie de cat de vechi sunt peretii, de cat de bine au fost intretinuti, de cat de des este curata camera si de calitatea saltelei, a pernelor si a asternuturilor, putem spune ca dormitorul nostru este sau nu un mediu curat. In cele mai multe cazuri, nu este curat! Chiar daca facem curatenie generala o data pe saptamana si chiar daca maturam si stergem praful zilnic, tot vom avea parte de mici oaspeti nepoftiti chiar in locul unde punem capul seara.

 

Acarienii sunt gandacei minusculi, unii vizibili doar la microscop, care adora saltelele si pernele, medii in care se pot inmulti in voie. De altfel, oamenii de stiinta au descoperit ca o perna veche poate gazdui suficienti acarieni cat sa umpli un bol de snacksuri. Principala cale prin care poti scapa de aceste vietati ce cauzeaza numeroase alergii si scad calitatea somnului este sa-ti cumperi o saltea, perne si o pilota antiacarieni. Mai apoi, trebuie sa-ti aerisesti zilnic dormitorul, caci micile vietati adora caldura si umezeala corpului din timpul noptii. Cu cat este mai mult aer curat in camera, cu atat le oferi mai putine sanse sa supravietuiasca.

 

In ceea ce priveste peretii, ideal este sa ii cobori cu un strat, sa ii finisezi si sa tragi o varuiala noua, de preferinta cu o vopsea speciala antimucegai.

 

Citeste si:  10 răspunsuri la întrebări pe care ar trebui să le adresezi unui ginecolog dar ești prea jenată

Pentru a avea un dormitor sanatos trebuie sa tii cont si de lumina. Un somn bun este facilitat de melatonina, un hormon produs de corp mai ales atunci cand este intuneric. Asadar, camera de dormit trebuie sa fie intunecoasa: adica sa dispui de draperii sau de jaluzele care opreasca lumina de afara, atat dimineata, cat si luminile de pe strada, de la masini sau de la cladirile invechinate.

 

Totodata, mai conteaza si zgomotul. Geamurile termopan sunt ideale pentru a opri patrunderea zgomotului, insa nu este tocmai recomandat, mai ales in sezonul cald, sa dormi cu geamurile inchise. De altfel, ideal ar fi sa le lasi deschise, sa permiti aerului sa patrunda. Totusi, daca geamul dormitorului tau este pozitionat fix catre sosea, trebuie sa fii atent la toate gazele de esapament care provin de la masinile din trecere. Oricum, mai exista o optiune pentru un somn ferit de zgomote: dopurile in urechi. Alege-le de la farmacie pe cele de buna calitate, din cauza carora nu risti complicatii la nivelul urechilor.

 

Atentie si la imbracamintea de noapte si la asternuturi. Daca ziua nu iti vine sa porti cine stire de bluza din material sintetic pentru ca nu permite pielii sa respire, si noaptea ar trebuie sa dai dovada de aceeasi selectivitate. Alege atat pijamale, cat si lenjerii de pat din materiale naturale, de preferinta bumbac 100%. Mai mult, alege asternuturi din bumbac 100% care nu sunt colorate in exces, pentru ca orice modificare de culoare presupune un proces chimic.

 

Totodata, tine cont ca dormitorul este o camera de dormit, nu de lucrat sau de relaxare digitala. Asadar nu tine laptopul sau televizorul in camera. De altfel, ar fi indicat sa nu lasi nici telefonul mobil in camera. Totusi, daca ai nevoie de o alarma care sa te trezeasca, pune-l intr-un colt al camerei in care nu il vezi, ci doar il auzi. Creierul, chiar si in stare de somnolenta pe fond de oboseala, ramane alert atata timp cad simte miscare si lumina, cum ar fi cazul diverselor jocuri sau filme de pe televizor sau laptop. Din acest motiv trebuie ca orice sursa “excitanta” pentru creier sa fie eliminata, reoferindu-i dormitorului adevaratul sau rol: o camera in care sa dormi.

 

Citeste si:  Invata sa prepari ceaiul care poate inlocui cu succes insulina

Pe langa curatenia din dormitor, mai conteaza si ordinea. Chiar daca inchizi ochii si nu mai vezi nimic dupa ce adormi, exista totusi o stare de disconfort creata de hainele aruncate anapoda prin camera sau de tot felul de obiecte nepuse la locul lor. Poate nu ai chef sa-ti aranjezi garderoba seara, dar macar foloseste-te de un dulap sau o comoda in care sa ascunzi hainele, in loc sa le arunci pe jos. La fel si in cazul diverselor obiecte: fa-ti un dulap cu “de toate” in care poti pune tot ce-ti sta in cale.

 

Obtinerea unui dormitor sanatos pare a avea la baza numeroase reguli, insa acestea sunt totusi importante caci opt ore din 24 pe petrecem dormim, mai exact, o treime din viata, iar un somn odihnitor cu adevarat este fundamentul unui organism si al unei minti eficiente in timpul zilei.  

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: