Vara este, invariabil, sezonul gratarelor, insa putini stiu cat de multi microbi ascund dispozitivele de pe care luam carnea aceea gustoasa!
Gratarul ca preparat este usor de facut si foarte sanatos, de principiu, putand consta atat in felurite feluri de carne, cat si in legume. Oricum ar fi, mai mereu acordam o atentie sporita produsului pus pe gratar, mai exact, curateniei sale. Insa omitem deseori un lucru: curatare gratarului. Fie ca este gratarul personal, fie ca este folosit la comun cu vecinii, fie ca este cel public din parc, gratarul este plin de microbi.
Faptul ca-l arzi inainte de a pune carnea sau altceva pe el il scapa de o mare parte din murdaria invizibila ochiului liber, adica de microbi, explica medicul Steven A. Porcelli, presedintele Departamentului de Microbiologie si Imunologie din cadrul Colegiului de Medicina Albert Einstein.
Specialistul in microbiologie atrage totusi atentia ca „arderea gratarul” trebuie efectuata in mod eficient, indelungat inainte de fiecare folosire ca sa nu se transfere microbii pe produsele alimentare puse pe grilaj.
Insa, pe langa arderea timp de cel putin 15 minute a gratarului inainte de a pune produsele pe el, este absolut necesara indepartarea reziduurilor de mancare si de grasime de pe el. Cu totii stim acea crusta neagra, usor lipicioasa de pe gratare. Ei bine, totul trebuie indepartat cu un burete abraziv, de sarma de preferinta, dar folosind doar apa calda si, eventual, putin detergent de vase, nu solutii special-abrazive caci nu se clatesc intotdeauna bine si risti sa le ingurgitezi dupa ce s-au transferat pe mancare.