18 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATECât de deshidratată ești? Culoarea urinei îți poate spune exact

Cât de deshidratată ești? Culoarea urinei îți poate spune exact

 

Cât de deshidratată ești? Culoarea urinei îți poate spune exact. Urina este un instrument de măsurare destul de util pentru sănătate. Întrucât hidratarea susține o mulțime de funcții corporale, merită să fii atentă la culoarea acesteia.

Poți evalua culoarea pur și simplu aruncând o privire în vasul de toaletă după ce faci pipi. Este important să bei suficientă apă în fiecare zi, dar este posibil să și exagerezi.

Cât de deshidratată ești? Culoarea urinei îți poate spune exact

Dacă urina este total transparentă și lipsește o nuanță galbenă, probabil că bei mai mult decât cantitatea recomandată de apă. Motivul pentru care e bine să eviți suprahidratarea este că un exces de apă diluează conținutul de electroliți al corpului. Dar marea majoritate dintre noi nu trebuie să își facă griji pentru acest nivel de suprahidratare. În general, când ești suprahidratat, limitați-vă la mici înghițituri de apă până când urina își va recăpăta o tentă galbenă.

Dacă are culoarea limonadei sau a berii înseamnă că ești puternic hidratată. Apa potabilă este cel mai evident mod de a rămâne hidratată. Dar știai că și consumul de fructe și legume este, de asemenea, o mare sursă de apă? Fructe și legume grozave pentru hidratare? Alege roșii, castraveți, căpșune, varză, dovlecel, salată verde și pepeni.

Citeste si:  Cat de periculos este zaharul ascuns: aspecte inspaimantatoare pe care trebuie sa le stii

Dacă urina are culoarea chihlimbarului sau a cuprului este probabil momentul să bei apă. Deși această parte a spectrului nu semnifică un nivel periculos de deshidratare, te-ai putea îndrepta în această direcție.

Dacă urina are culoarea cafelei ușor prăjite sau portocaliu închis este timpul să bei multă apă, deoarece ești foarte deshidratată. Vărsăturile, diareea și febra fac ca organismul să piardă rapid apă și sunt cauze comune ale deshidratării.

Din fericire, majoritatea adulților sănătoși se pot rehidrata ușor, consumând în mod constant multă apă și lichide bogate în electroliți. Deși apa îmbuteliată și de la robinet conține electroliți, este posibil să ai nevoie de ceva cu o concentrație mai mare pentru a restabili echilibrul electrolitic al corpului. Este posibil, de asemenea, să fii mâncat ceva recent care provoacă o urină de culoare maro. Unele alimente cunoscute ca având acest efect sunt fasolea Fava, colorantul alimentar și rubarba.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: