Cancerul mamar este o problema reala cu care societatea noastra se confrunta de ceva timp. La nivel mondial, acest tip de cancer constituie a doua cauza de deces , iar in Romania constituie cea mai frecventa forma de cancer la femei.
Majoritatea femeilor evita discutiile cu privire la cancerul mamar din frica sau din rusine. Lucru total gresit deoarece daca problema este descoperita din timp se poate trata complet.
Cel mai usor si mai la indemana mod de a tine sanatatea sub control este autoexaminarea sanilor . Acest lucru se realizeaza prin autopalparea sanilor. Autopalparea sanilor se face lunar, imediat dupa menstruatie, ideal dupa un dus. In fata unei oglinzi femeia va putea sa-si palpeze sanii de jur imprejur de la stern pana la marginea laterala a toracelui si de la limita lui superioara pana la santul submamar.
Deasemenea este necesara si palparea regiunilor axilare pentru depistarea unor eventuali ganglioni limfatici. Areola mamara si mamelonul se examineaza separat. Cu ajutorul degetelor se va exercita o usoara presiune asupra lor pentru a verifica eventuale secretii mamelonare. Pentru absolut orice anomalie depistata , femeia trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul specialist.
Care sunt semnele cancerului mamar ?
masa palpabila indolora;
durere;
deformari;
scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale);roseata (eritem) sau ulceratie tegumentara;
prurit (mancarime), etc.
Principalii factori de risc :
Varsta inaintata
Factorii genetici (mama sau sora cu cancer mamar);
Prima sarcina dusa la termen la o varsta de peste 30 de ani;
Antecedente personale de cancer mamar la sanul celalalt;
Istoric personal de leziune mamara benigna proliferativa, modificari mamografice displazice;
Doza mare de iradiatii ionizante la nivelul toracelui in scop diagnostic sau terapeutic (radioscopii, radiografii, mamografii, iradiere in scop terapeutic);
Expunerea sanilor la radiatiile solare;
Nuliparitatea (nici o nastere);
Obezitatea in postmenopauza si dieta bogata in grasimi si dulciuri fine
Varsta peste 45 de ani pentru rasa alba;
Varsta sub 45 ani pentru rasa neagra;
Istoricul de cancer endometrial (de corp uterin) sau ovarian;
Microtraumatismele mamare, mai ales cele repetate.
De asemenea se pare ca exista si o serie de factori care reduc riscul aparitiei cancerului mamar. Printre acesti factori se numara alaptarea la san care depaseste un an, activitatile fizice si o activitatea sexuala intensa.
Autopalparea sanilor lunar, controlul ginecologic, activitatile fizice si un regim alimentar sanatos ne pot salva vietile fara ca noi sa stim.
Multe femei ar spune ca nu au suficient timp pentru o astfel de viata. Ganditi-va, dragi femei, cat timp pierdeti in fata oglinzii pentru par, machiaj si tinuta. Toate acestea le faceti zi de zi, autopalparea sanilor nu trebuie facuta decat o data pe luna si va poate salva viata. Aveti grija de voi pentru a putea avea grija de cei din jur. jur.