15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăLIFESTYLEBrândușa de primăvară face bine la sănătate și este bucurie pentru suflet

Brândușa de primăvară face bine la sănătate și este bucurie pentru suflet

Brândușa de primăvară face parte și din categoria plantelor cu beneficii asupra sănătății, deși sunt foarte puțini cei care știu asta și, și mai puțini cei care le folosesc.

Brândușa de primăvară (Crocus), denumită popular stânjenel, brândușa de munte, șofran, face parte din familia Iridaceae. Originară din Europa și Asia, este o plantă perenă, herbacee, bulboasă, una dintre cele mai timpurii flori, unele varietăți înflorind încă din luna ianuarie. Genul Crocus cuprinde peste 80 de specii și numeroase varietăți, doar unele dintre acestea fiind binefăcătoare, dar toate o bucurie pentru suflet fiind printre primele flori ale primăverii.

Brândușa de primăvară face bine la sănătate și este bucurie pentru suflet

În tradiția populară s-a creat obiceiul de a fi consumată, în stare crudă, prima brândușă găsită primăvara ca prevenție contra “frigurilor”. Se folosește, de asemenea, la spălarea rănilor, ca dezinfectant și cicatrizant. Brândușa de primăvară este comestibilă spre deosebire de cea de toamnă, care este toxică. Mai mult cea de primavară este galben portocalie, iar cea de toamnă, mov lila. Petalele acestei au fost folosite la prepararea dulcețurilor de primăvară. În formă uscată, florile sunt folosite pentru ornarea ciocolatei sau a prăjiturilor și sunt printre florile comestibile ca atare.

Frunzele sunt înguste și lungi. Florile neparfumate ating o înălțime între 8-15 cm, au forma unor cupe și petale ascuțite sau rotunjite, în nuanțe diverse: roșu, galben, alb, bicolore, cu puncte și striații. Cresc în pâlcuri dese, începând din zona păduroasă, prin pășuni și alte locuri ierboase deschise.

Citeste si:  Zodia care o să te impresioneze până la lacrimi la începutul lunii august. Îți va fi aproape când te aștepți mai puțin

Planta conține uleiuri grase, fitosterol și este indicată în afecțiuni ale pielii, precum tratarea coșurilor și a ridurilor, redând elasticitatea și suplețea pielii, potrivit site-ului biaplant.ro. Are de asemenea un efect antiinflamator.

Poți aduna florile de brândușă de primăvară și le poți usca. Petalele se pot combina cu alte flori și plante pentru a face ceaiuri aromate și pline de beneficii pentru sănătate.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: