21 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEBeneficiile muzicii pentru organism

Beneficiile muzicii pentru organism

Muzica exista inca din preistorie si a fost folosita ca un mijloc de exprimare a multumirii, a gandurilor, a ideilor, a sentimentelor etc. Asadar, muzica a fost folosita atat pentru motive religioase cat si recreationale. Se spune ca vocea umana a fost primul instrument muzical auzit.

De-a lungul multilor ani de evolutie umana, multe instrumente au fost inventate, inclusiv pianul, chitara, vioara si altele. Motivul pentru care muzica exista de atata timp este deoarece poate trezi ceva, un gand sau un sentiment, in sufletul unei persoane. Iata cateva beneficii de care te bucuri atunci cand asculti muzica:

1. Te face mai fericita
Atunci cand asculti muzica poti fi mai fericita. Conform unui studiu, creierul elibereaza un neurotransmitator care iti da o stare de bine atunci cand asculti melodiile tale preferate. Acesta este cunoscut sub numele de dopamina. Cantitatile mari de dopamina eliberate te pot face sa simti emotii, precum fericirea, extazul, bucuria etc. Data viitoare cand nu ai o stare buna asculta melodiile preferate timp de cel putin 15 minute.

2. Amelioreaza durerea
Atunci cand asculti muzica, perceptia asupra durerii poate scadea. Este important in mod special pentru pacientii aflati sub ingrijire intensiva care au nevoie de mai mult decat sedative pentru a ameliora durerea. De asemenea poate ajuta persoanele in varsta care se confrunta cu orice fel de durere.

Citeste si:  Cum sa eviti poftele de la miezul noptii

3. Iti aduce aminte de trecut
Anumite melodii sunt conectate cu anumite amintiri. Nu conteaza varsta, atunci cand auzi o melodie pe care o ascultau parintii cand erai mica iti vei aminti de copilarie. Desi muzica iti poate aduce aminte de esecurile din dragoste, iti poate aduce aminte si de momentele fericite pe care credeai ca le-ai uitat.

4. Reduce stresul
O metoda buna de a te relaxa dupa o zi lunga este sa asculti muzica. Aceasta iti relaxeaza corpul si mintea, reducand stresul pe care il simti. Muzica face asta prin reducerea nivelului de cortisol din corp. Asta nu te va face doar sa te simti mai bine, dar iti va imbunatati si sanatatea.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: