2 iunie , 2023
AcasăTIMP LIBERAtentie mare la cartofii pe care-i cumperi! Peste 1.000 de tone, infectate...

Atentie mare la cartofii pe care-i cumperi! Peste 1.000 de tone, infectate cu putregaiul brun! Cum ii recunosti

chilipirul-zilei.ro/

Sunt ieftini si sunt folositi de o multime de gospodine, insa aveti grija mare atunci cand cumparati cartofi, intrucat inspectorii fitosanitari au descoperi o cantitate de 1.100 tone de cartofi din Egipt, care au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta, deoarece, conform analizelor de laborator, a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

”Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, avand in vedere ca la ora actuala nu exista metoda chimica sau biologica pentru controlul acestui organism daunator si, mai mult decat atat, ar exista riscul contaminarii solului si a apelor de suprafata cu bacteria provenita din resturile rezultate in urma consumului cartofilor precum si din cartofii deteriorati si evacuati ca resturi menajere”, arata Ministerul Agriculturii.

Tuberculii de cartof au fost prelevati in baza Deciziei de punere in aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre in vederea adoptarii provizorii a unor masuri urgente impotriva raspandirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al provenind din Egipt, scrie news.ro.

Potrivit autoritatilor, deocamdata nu exista o metoda chimica sau biologica pentru controlul acestui organism daunator, au precizat reprezentantii Ministerului Agriculturii. In privinta consumului de cartofi, Romania se afla pe primele locuri in Europa, cu o medie anuala de peste 92 kilograme pe cap de locuitor.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.