19 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăMAMICIAmenajarea camerei bebelusului

Amenajarea camerei bebelusului

Primul lucru pe care trebuie sa il achizitionam cand incepem amenajarea camerei bebelusului, este patutul, locul in care nou-nascutul va petrece cea mai mare parte a timpului.

In functie de bugetul avut trebuie sa alegem cea mai buna varianta pentru cel mic: un pat tip cosulet pentru nou nascuti, un pat clasic de lemn pentru bebelusi, un pat transformabil, un pat pliant si lista poate continua, variantele fiind multimple.

Nou-nascutul va petrece cea mai mare parte a timpului in patut, asa ca alegerea acestuiia nu trebuie facuta in graba si cu rabat la calitate. Un prim aspect insa ce trebuie avut in vedere este materialele din care patutul este confectionat; este indicat sa fie material natural, hipoalergenic.

Un patut din lemn, tranformabil este o investitie foarte buna intrucat pe langa avantajul materialului din care este realizat, prezinta avantajul ca poate fi folosit pe termen lung, pana la adolescenta. Asadar o investitie ce se va amortiza usor in timp si totodata va asigura un mediu sanatos pentru somnul celui mic.

Salteaua este la fel de importanta ca si patul in sine, existand la ora actuala o varietate extrem de mare de saltele, de la cele clasice cu arcuri, la cele memory foam din spuma poliuretanica, sau cele din materiale naturale: latex, alge de mare, fibra de nuca de cocos, seminte de hrisca.

Bebelusii neavand un sistem imunitar format, pot dezvolta in primul an de viata forme variate de alergii, de aceea se recomanda ca tot ceea ce intra in contact direct cu pielea lor sa fie numai materiale natural, care sa nu pastreze mirosuri, sa absoarba rapid umiditatea, sa fie stabile termic, sa nu se incarce electrostatic (nu retine praf, nu permite dezvoltarea acarienilor). Din aceste considerente, iar in plus pentru ca suportul sa fie unul ferm, dar elastic in acelasi timp pentru a asigura o dezvoltare corecta a coloanei vertebrale a copilului, o optiune foarte buna o reprezinta salteaua din fibre de nuca de cocos si seminte de hrisca. Semintele de hrisca au proprietarea ca ajuta bebelusul sa respire mai bine, in special atunci cand doarme pe burtica.

Lenjeria ce va acoperi patul celui mic trebuie sa fie 100% din tesaturi naturale. Daca patutul este realizat dintr-un material dur, este recomandat ca marginile patului sa fie captusite cu aparatori, pentru a evita ca acesta sa se loveasca la rostogoliri. Nu se recomanda utilizarea pernelor la nou-nascuti, pana la doi ani existand pericolul de suforcare si in plus pot afecta dezvoltarea corecta a coloanei bebelusului.

2. Un alt element important in camera celui mic este caneapaua/fotoliul/patul pentru parintele care va ramane de veghe atunci cand este cazul. Copilul poate dormi singur in camera chiar din prima zi, insa pentru noptile cand este agitat sau bolnavior si este necesara supravegherea lui, acest element devine indispensabil. Totodata este necesar un scaun pentru alaptat, iar atunci cand spatiul nu o permite, cele doua elemente vor trebui imbinate intr-unul singur.

Asadar alegerea trebuie bine gandita, acesta asigurand un spatiu adecvat de odihna pentru parinte: confortabil, incapator si rezistent, dar in acelasi timp un suport ferm, drept, stabil pentru spatele parintelui in timpul reprizelor de alaptat/hranit.

Asadar o alegere potrivita in acest sens poate fi o canapea, de preferinta extensibila, care sa indeplineasca atat functia de pat in noptile de veghe, cat si functia de scaun de alaptat.

Unele mamici prefera sa ia bebelusul in camera lor, sau chiar in patul lor. Este alegerea fiecareia, insa cand faceti acest lucru aveti in vedere faptul ca este necesar ca suprafata pe care doarme cel mic sa fie una adecvata dezvoltarii sale sanatoase.
CONTINUAREA PE MAMI STIE TOT

 

Citeste si:  Saptamana 6 de sarcina

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: