Atunci cand o femeie este insarcinata, tot ce baga in gura ajunge si la copilul aflat in pantec. Chiar daca anumite alimente nu ii fac niciun rau mamei, fatul poate fi afectat.
Cuprins
Pentru a preveni intoxicarea sau otravirea cu anumite alimente, gravida trebuie sa sporeasca atentia acordata alimentatiei. Prima conditie este consumul de hrana proaspata. Sub nicio forma nu trebuie consumate alimente care au fost uitate langa frigider, chiar si pentru cateva ore. Mancarea gatita poate fi consumata doar daca a petrecut in afara frigiderului maxim doua ore.
Consumul de cafea trebuie limitat la 200mg pe zi ( doua cesti de cafea lunga sau una mai tare), se recomanda renuntarea la alcool pe intreaga perioada a sarcinii si alaptarii, iar anumite alimente trebuie evitate.
Iata cateva alimente care nu ar trebui consumate in timpul sarcinii:
Carnuri
– mezeluri, hotdog sau orice alt tip de carne semipreparata sau procesata, din comert
– pui sau curcan umplut, din comert
– biftec sau somon tartar
– orice tip de carne netratata termic
– fripturi in sange
– maruntaie de animale sub orice forma, refrigerate (pate, terina, aspic)
Peste
– peste pescuit in apele curgatoare din oras
– macrou, rechin, peste-spada – din cauza nivelului ridicat de mercur
– pesti de acvacultura – din cauza concentratelor
– orice peste afumat din comert
– sushi sau orice peste crud
– crustacee crude (stridii, scoici, midii)
Oua
– oua crude
– crema sau lichior de oua crude
– dressing de salata Caesar, sos bernez, sos hollandaise, maioneza sau orice alt sos facut cu oua crude
– mousse, meringue, tiramisu si orice alt desert facut cu albus crud
Lactate
– lapte nepasteurizat
– orice branza obtinuta din lapte nepasteurizat
– branzeturi moi sau cu mucegai
Fructe si verdeturi
– sucuri proaspete de fructe din comert sau orice suc nepasteurizat
– fructe si legume nespalate (sunt de preferat cele provenite din culturi organice sau macar din surse controlate)
– germeni