Vin, aripi picante si alte lucruri surprinzatoare pe care ati putea dori sa le reduceti in timpul sezonului de alergie.
Poate dieta sa iti inrautateasca alergiile?
Este deja o furtuna de polen afara si ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa-ti agravezi alergiile. Dar daca mancati sau beti lucruri gresite, puteti sa inrautatiti situatia din greseala, spune Tania Elliott, purtator de cuvant al Colegiului American de Alergie, Astm si Imunologie. Acestia sunt niste infractori comuni, pe care ati putea dori sa ii scoateti din farfurie atunci cand alergiile sezoniere sunt in plina desfasurare.
Vin
Vinul este bogat in histamine, unul dintre substantele chimice pe care corpul le pompeaza atunci cand aveti alergii. „In timpul sezonului de alergie, corpul dumneavoastra produce produse chimice care declanseaza un raspuns alergic, cel mai predominant fiind histamina, si este in mare masura responsabil pentru mancarime, roseata, umflare si congestie”, explica Dr. Elliott. „Alimentatia care contine histamina in cantitati mari poate creste nivelurile de histamina care circula in organism si poate contribui la aparitia simptomelor.” De asemenea, vinul imbina alte substante care te pot face sa te simti umflata si indispusa. LTP, o proteina din pielea strugurilor, poate declansa congestionarea, noteaza dr. Elliott, la fel ca produsele secundare de bacterii, drojdii si sulfuri in unele vinuri.
Branza veche
Daca v-ati simtit vreodata balonate sau va curge nasul dupa ce mancati branzeturi vechi cum ar fi parmezan, gouda si manchego, nu este imaginatia ta. Dati vina pe histamina din branza, nu pe lapte, spune dr. Elliott: „Nu exista dovezi care sa sugereze ca laptele face ca flegma sau mucoasa sa fie mai groase”.
Cocktailurile de orice fel
Consumul oricarui tip de alcool poate provoca o umflatura, desi aceasta nu este o alergie. Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange, ceea ce poate contribui la inrosirea pielii si congestionare, spune dr. Elliott. Cand aveti o alergie, insa, ultimul lucru de care aveti nevoie este ceva care adauga acea senzatie de mancarime. De altfel, bautura poate inrautati, de asemenea, o reactie alergica la alimente.