8 decembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEAi diabet de tip 2? Iata cum il poti controla

Ai diabet de tip 2? Iata cum il poti controla

Inrolare trafic.ro

Diabetul zaharat sau diabetul de tip 2 este una dintre afectiunile cele mai raspandite, mai ales in SUA si Europa. Educatia terapeutica a pacientului face parte integranta din managementul diabetului zaharat.

Procesul de autoeducare si autodisciplinare se desfasoara continuu, sub diferite forme si este absolut necesar pentru obtinerea unui bun control metabolic si ameliorarea calitatii vietii. Scopul acestui efort este acela de a ajuta persoana cu diabet sa se adapteze cat mai bine la noua sa conditie de viata si de a impiedica aparitia complicatiilor.

Diabetul presupune, in primul rand, un program destul de strict, fara excese. Pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt in majoritate supraponderali sau obezi si au, in general, un stil de viata nesanatos (obiceiuri alimentare nesanatoase, sedentarism) care a contribuit, alaturi de alti factori, la aparitia afectiunii. De aceea, se impune ca imediat dupa diagnosticare sa se identifice modalitatile de interventie asupra stilului de viata.

Prin ameliorarea stilului de viata se urmareste atingerea si mentinerea greutatii corporale ideale, scaderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice si a acidului uric (sau aducerea cat mai aproape de normal), mentinerea unor valori optime ale tensiunii arteriale, uneori in asociere cu medicatia specifica.

Fumatul reprezinta un factor de risc cardiovascular independent, de aceea se va insista pentru renuntare la fumat si la consumul de etanol.

Citeste si:  O pacienta, acuzatii grave la adresa medicului fals Raluca Birsan

Recomandari standard

Medicul de familie si specialistul vin cu o serie de recomandari valabile pentru toti diabeticii.

Se recomanda modificarea obiceiurilor alimentare anterioare si se asigura accesul la un dietetician.

Se individualizeaza dieta in functie de varsta, sex, inaltime, greutate, gradul de efort fizic, preferinte, traditia locala, nivelul de cultura.

Monitorizarea aportului de carbohidrati este o componenta esentiala a strategiei de obtinere a controlului glicemic optim).

Se restrictioneaza consumul de alcool.

Aportul de grasimi saturate trebuie sa reprezinte mai putin de sapte procente din aportul caloric total .

Aportul de grasimi trans va fi redus la minimum.

Exercitiul fizic se introduce treptat, in functie de abilitatile individuale; se incurajeaza prelungirea duratei si cresterea frecventei activitatii fizice (acolo unde este necesar) pana la 30 – 45 min./zi, 3 – 5 zile/saptamana sau 150 min./saptamana.

In absenta contraindicatiilor persoanele cu diabet zaharat tip 2 trebuie incurajate sa practice antrenamente de rezistenta de trei ori pe saptamana (A).

Renuntarea la fumat

Studiile efectuate pe pacienti diabetici au evidentiat constant un risc crescut de boala cardiovasculara si deces prematur la fumatori. Fumatul este deasemenea asociat cu aparitia prematura a complicatiilor microvasculare si ar putea juca un rol in aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: